Bosna i Hercegovina

Poboljšanja strateškog upravljanja u KS kroz realizaciju projekata JPP

Saopćenje, Foto Fena/KS

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede počeli su implementaciju projekta “Poboljšanje strateškog upravljanja u KS, kroz realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva”.

Projekt se realizira uz podršku Integriranog lokalnog razvoja (ILDP) i zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Ministar privrede KS Adnan Delić pojasnio je da su osnovni ciljevi Projekta kreiranje preporuka za potrebne izmjene i dopune pozitivnih pravnih propisa kojima se u Kantonu Sarajevo regulira oblast javno-privatnog partnerstva, jačanje kapaciteta državnih službenika i zaposlenika javnih preduzeća, javnih ustanova i javnih institucija u primjeni modela JPP, kreiranje liste projekata koji se potencijalno mogu realizirati kroz primjenu spomenutog model, kao i javno komuniciranje mogućnosti primjene ovog modela potencijalnim domaćim i stranim investitorima.

Za realizaciju ovih ciljeva ministar Delić istakao je važnost procesa identifikacije potencijalnih projekata.

-S tim ciljem, UNDP je angažirao ‘Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), Zagreb’, koji nam je dao ilustrativan pregled 50 mogućih JPP projekata iz različitih nadležnosti Kantona Sarajevo - obrazložio je ministar Delić.

Dodao je i da je navedeni pregled projekata dostavljen svim ministarstvima KS kao ilustracija mogućnosti primjene modela JPP.

-Nadležnim ministarstvima ostavljena je mogućnost da, nakon analize ovog ilustrativnog pregleda i sami predlože projekte koji se potencijalno mogu realizirati kroz model JPP, tako što će iste uvrstiti u svoje godišnje i srednjoročne planove - pojasnio je ministar Delić.

Realizacija ovog projekta planirana je krajem septembra 2021. godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.