Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 14:36 |

U Sarajevu 14. augusta druga bh. povorka ponosa pod sloganom 'Otpor sa margine'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Za 14. august u Sarajevu najavljena je bh. povorka ponosa 2021. godine, pod sloganom 'Otpor sa margine'. 

- Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno. Bh. povorka ponosa je neophodan politički protest i iskaz otpora. Na ovaj način ukazujemo na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke s kojima se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju.

U godini iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršane, potisnute na margin. Nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala. Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmijesi i životi nisu prestali. Ove godine, glasno i ponosno, sa ulica šaljemo poruku da i dalje postojimo te našim bojama pružamo otpor stalnoj izloženosti strahu, nasilju, diskriminaciji, kršenju naših osnovnih ljudskih prava i neravnopravnom tretmanu – navodi se.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, bh. povorka ponosa je nastala iz potrebe za unapređenje svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba u BiH.

- Koristeći Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje, izlazimo na ulicu te zahtijevamo ravnopravnost i život oslobođen od straha i nasilja. Brojne su prepreke i problemi kojima LGBTIQ+ osobe svakodnevno pružaju otpor. Svjesni_e činjenice da jednom mukotrpno izborena prava, preko noći, ponovo mogu biti oduzeta poručujemo cjelokupnom društvu i nadležnim institucijama da nikad nećemo odustati od otpora fašističkim naporima da se suzbiju i ograniče slobode LGBTIQ+ osoba - naglašavaju.

Navode da se problemi koje imaju nisu promijenili, u posljednju godinu dana. I dalje se, kako kažu, suočavaju sa homofobijom, bifobijom, transfobijom i interfobijom, prilikom odlaska u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto.

- Institucionalna diskriminacija je i dalje prisutna, najočitiji primjer jeste nepostojanje zakona o istospolnom partnerstvu i nejednak tretman našeg protestnog marša, u poređenju s drugim protestima. Još smo prinuđeni plaćati prostore i bezbjednost, ako želimo da imamo sigurno mjesto u kojem možemo živjeti našu autentičnost. Zbog toga poručujemo da svaki prostor mora biti jednako dostupan, siguran i Slobodan i da se od organizatora_ica LGBTIQ događaja ne smiju zahtijevati nerealne i neravnopravne mjere dodatne sigurnosti. Svako zahtijevanje dodatnih nameta znači onemogućavanje našeg postojanja u tim prostorima i na tim ulicama. Naš cilj je borba za javni prostor u kojem će se svako osjećati sigurno, bez zaštitara_ke.

Život u pandemiji je iznio na površinu krhkost naših sloboda i pokazao nedostatak sistema podrške. Nerazumijevanje i teška komunikacija sa članovima_cama naših porodica o našim identitetima povećala je pritiske, nasilje i dovela do ozbiljnih psihičkih posljedica za LGBTIQ+ osobe. Zbog toga ove godine još intenzivnije naglašavamo marginu i s nje pružamo otpor - istaknuto je u saopćenju za javnost.

Kako je istaknuto, broj učesnika_ca povorke, 14. augusta u 12 sati u Sarajevu, bit će u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

- Želimo da, zajedno s vama, poručimo da je ljubav uvijek iznad mržnje. Budimo zajedno otpor sa margine - navodi se.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'