Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 15:33 |

Muftija bihaćki: Trebamo biti odlučni, plemeniti i predani poput Ibrahima, a.s.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je, u bajramskoj poruci, naveo da Kurban-bajram u sebi nosi životnu simboliku koja se odnosi na pojedinca, ali i na zajednicu. Predstavlja jedinstvo muslimana, a svi njegovi obredi imaju za cilj da čovjeka odgoje da se kloni pohlepe, nadmenosti i zavidnosti.

Navodi da nas Kurban-bajram  podsjeća na žrtvu koju je podnio Ibrahim, a.s., prilikom Božije naredbe da žrtvuje svoga sina jedinca. Allah je tu žrtvu zamijenio kurbanom.

- Ovaj čin Ibrahima, a.s., upućuje na pokornost prema Allahovim odredbama, bez oklijevanja i odgađanja. Trebamo biti odlučni, plemeniti i predani poput Ibrahima, a.s., te poslušni poput njegova sina Ismaila, a.s. - poručio je muftija bihaćki.

Napominje da je ove godine prvi dan Kurban-bajrama i dan kolektivne dženaze za šehide Prijedora i doline Sane.

- Oni su ubijeni jer su bili različiti od svojih ubica, bili su dobri ljudi, bili su Bošnjaci, muslimani. Zato vas pozivam da se sjetimo naše nepravedno ubijene braće, da im klanjamo dženazu i na dostajnstven način ih ukopamo. Molim Allaha da nam podari takvaluk i očisti naše duše, te da nam ukaže svoju milost, kao što ju je ukazao Ibrahimu i porodici Ibrahimovoj – navodi se u bajramskoj poruci muftije bihaćkog hafiza Mehmeda-ef. Kudića, saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu