Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 14:51 |

Zasjedala Vlada BPK-a Goražde

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 19. jula (FENA) - Vlada Bosansko-podrinjskog Goražde na današnjoj sjednici usvojila je Akcioni plan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za provođenje Strategije suprostavljanja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023. godina.

U Akcionom planu određeni su nosioci aktivnosti i utvrđeni rokovi za realizaciju ove strategije na području tog kantona, čji je cilj osigurati stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovinu ljudima kroz ojačan sistem prevencije, gonjenja počinilaca krivičnih djela povezanih sa trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama trgovine ljudima, posebno ranjivih grupa, kroz funkcionalno povezivanje i izgradnju kapaciteta svih nadležnih institucija i organizacija.

Vlada je utvrdila Nacrt zakona o robnim rezervama BPK-a koji je upućen Skupštini u dalju proceduru.

Nakon razmatranja, u skupštinsku proceduru upućeni su i izvještaji o radu osnovnih i srednjih škola s područja BPK-a Goražde za školsku 2019/20.godinu, kao i Izvještaj o radu i poslovanju J.P. Bosansko-podrinjske šume d.o.o. Goražde za 2020. godinu.

Vlada je takođe razmatrala i primila k znanju informaciju Ministarstva za privredu o realizaciji Ugovora koji je potpisan sa Gradom Goražde, a koji se odnosi na sanaciju i rekonstrukciju potisnog cjevovoda od Fabrike vode u Vitkovićima do Rasadnika. Kako je istaknuto, interes Vlade je da se sredstva u iznosu od 312.000 KM, koliko je Vlada uložila u ovaj projekt, realizuju te je od Grada Goražde zatraženo da intenzivira radove i ispoštuje rokove iz potpisanog ugovora.

Ministarstvo za privredu dobilo je saglasnost Vlade na Program podrške razvoju neprofitnim organizacijama BPK-a za 2021.u iznosu od 30.000 KM. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom COVID-a 19, Vlada je u ovoj godini za 50 posto povećala finansijsku podršku neprofitnim organizacijama: Udruženju poslodavaca, Privrednoj i Obrtničkoj komori kao i Udruženju "Stari zanati“, a sredstva su namijenjena za održavanje njihove finansijske stabilnosti, i jačanje kapaciteta rada kroz naknade za plate, troškove za zagrijavanje, električnu energiju i komunikacije te zakupninu kancelarijskog prostora. 

Vlada je također između ostalog primila k znanju Informaciju o stanju sigurnosti na području BPK Goražde i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za juni ove godine, kojeg u odnosu na isti mjesec prošle godine karakteriše smanjenje broja krivičnih djela i prekršaja te povećanje saobraćajnih nesreća.

Prema riječima resornog ministra, s ciljem poboljšanja sigurnosti saobraćaja, Uprava policije će intezivirati svoj rad na kontroli saobraćaja sa akcentom na brzinu kretanja motornih vozila, nepropisno preticanje vozila, vožnju pod dejstvom alkohola i narkotičkih sredstava, vožnju bez posjedovanja vozačke dozvole i neregistrovanih vozila.

Upravi policije MUP-a Goražde Vlada je odobrila nabavku dijela uniformi i obuće za policijske službenike u iznosu od 60.000 KM, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta