Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 16:16 |

Usvojene izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu HBŽ-a

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 19. srpnja (FENA) - Skupština Hercegbosanske županije na izvanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Oko ovog prijedloga na prošloj sjednici Skupštine, vodila se duga rasprava nakon čega je donesena Odluka da se ova točka bolje i kvalitetnije pripremi te ponovno iznese pred zastupnike u što kraćem vremenskom roku.

Kao razlog za donošenje ovog zakona, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić istaknuo je presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da je određenim člankom ovog zakona povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općine Glamoč, jer po stavu suda, općina Glamoč nije konzultirana oko donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu odnosno, predmetna odluka je donesena bez odgovarajućih konzultacija s lokalnom zajednicom.

Perić je naveo kako je navedenom presudom dana mogućnost Skupštini ove županije da u roku od 6 mjeseci od dana objavljivanja ove presude u Službenim novinama Federacije BiH uskladi odredbu članka ovog zakona sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH do kada se navedena odredba može primjenjivati.

- Pored navedenog, razlog donošenja predmetnih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu jest i činjenica da se pojedina rješenja u temeljnom zakonu nisu pokazala učinkovitim, napose u pogledu gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem - kazao je Perić.

Tim izmjenama je, kako navodi ministar, utvrđeno da Vlada Hercegbosanske županije, na prijedlog županijskog ministarstva i uz pribavljeno mišljenje općine odnosno grada, odlukom propiše uvjete i kriterije dodjele poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup.

Određenim izmjenama unutar zakona, predviđeno je da će županijski ministar Pravilnikom propisati visinu početne i visinu najviše dozvoljene ponuđene zakupnine, a uzimajući u obzir primjedbe Saveza općina i gradova Federacije BiH te sukladno presudi Ustavnog suda Federacije BiH.

Skupština Hercegbosanske županije također je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Zaključak županijske vlade koji se odnosi na Memorandum o razumijevanju između Vlade Hercegbosanske županije i gospodarskog društva Zero Emission AG iz Švicarske.

Ovom usvojenom odlukom Skupština Hercegbosanske županije dala je ovlaštenje i suglasnost za vođenje pregovora i drugih postupaka Vlade ove županije vezanih za predmetni Memorandum koji se odnosi na razvoj, izgradnju i upravljanje ekosustavom za obnovljive energije.

Kako se nadalje ističe, gospodarsko društvo iz Švicarske ima za cilj u ovu regiju donijeti ekološki prihvatljive tehnološke investicije od nekoliko milijardi eura, generirati energetski prinos veći od 3.000 GWh godišnje i izgraditi tvrtku u vrijednosti većoj od 2 milijarde eura s vlašću HBŽ-a kao članom društva.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom