Svijet     | 19.07.2021. 17:41 |

Broj poginulih u poplavama u njemačkoj oblasti Ahrweiler porastao na 117

FENA Internet

DUESSELDORF,  19. jula (FENA) - Broj ljudi koji su poginuli u razornim poplavama u zapadnoj Njemačkoj nastavlja rasti,  dostižući 117 preminulih u oblasti Ahrweiler u saveznoj državi Rhineland-Palatinate.

Najmanje 479 osoba je povrijeđeno, saopćio je portparol policije u Koblenzu u ponedjeljak. Mnogi su nestali.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer u ponedjeljak je obišao tu regiju i posjetit će bolnicu u Ahrweileru.  Njegov obilazak regije uslijedio nakon posjete kancelarke Angela Merkel  tokom koje je obećala saveznu pomoć regiji u oporavku.

Seehofer će posjetiti pripadnike snaga za vanredne situacije u državi Sjeverna Rajna- Vestfalija kod brane Steinbach  koja je danima u riziku od pucanja.

Vatrogasna brigada u gradu  Euskirchenu suprotstavila se, ipak glasinama, da je brana probijena i da su napukline ustanovljene tokom inspekcijskog leta helikoptera savezne policije.

Poplave su u prošloj sedmici također zahvatile dijelove susjedne države Sjeverna Rajna-Vestfalija u kojoj je poginulo 46 ljudi.

S druge strane granice, u Belgiji, poginulo je više od 30 ljudi.

Meteorološka služba prognozirala je dobrodošle vijesti za Njemačku u ponedjeljak. Saopćila je da se „samo nekoliko kapi kiše“ očekuje na početku sedmice u sjevernoj polovini Njemačke.

U južnoj polovini, samo regija južno od Dunava u Bavarskoj mogla bi zabilježiti nekoliko izoliranih olujnih nevremena u popodnevnim satima, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu