Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 19:30 |

U RS stiglo 290 hiljada doza vakcina

FENA Saopćenje

BANJALUKA/SARAJEVO, 19. jula (FENA) - U Republiku Srpsku danas je stiglo 290 hiljada vakcina namijenjenih za nastavak imunizacije protiv virusa korona. Riječ je o 240.000 vakcina kineskog Sinofarma i 50.000 ruskih vakcina Sputnjik V.

Vakcine su dopremljene u skladištu kompanije "Krajina grupa" u Banjoj Luci, a kontingent su dočekali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Višković je naveo je da se radi  o najvećoj pojedinačnoj pošiljci za RS te da je do sada, bez ove pošiljke, u taj bh. entitet stiglo  oko 580.000 doza.  Naglasio je kako se narednih dana  očekuje još donacija.

Po njegovim riječima, narednih dana će biti biti podignuti kapaciteti domova zdravlja i bolnica i organizovani vakcionalni punktovi gdje će građani moći da se vakcinišu bez pozivanja i zakazivanja termina.

Višković je, također,  pozvao građane Republike Srpske, bez obzira na dob i spol, da iskoriste svoje zakonsko pravo i da se vakcinišu jer je to, kako je naglasio, jedini način zaštite i borbe protiv virusa korona.

- Narednih dana trebalo bi da stigne i 50.000 doza ruske vakcine "Sputnjik ve", druga doza, čime bi RS imala više od milion vakcina, što znači da bi u nekom narednom periodu moglo da se vakciniše 50 posto građana - rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je  da je vakcinacija počela i u privredim subjektima, te podsjetio da virus korona nije samo uticao na zdravlje ljudi, već i na ekonomiju.

 

Najavljeno je da će određeni broj vakcina Srpska donirati i Medicinskom fakultetu u Tuzli i Domu zdravlja u Mostaru, te prije svega lokalnim zajednicama u Federaciji BiH  u kojima žive Srbi.

Ministar Šeranić je podsjetio da je domovima zdravlja dostavljeno više od 190 hiljada prve doze vakcine protiv koronavirusa, a da je više  101.000 građana u RS u potpunosti vakcinisano.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo