Bosna i Hercegovina     | 20.07.2021. 10:51 |

Bajram-namaz klanjan širom Muftijstva goraždanskog 

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.jula (FENA) - Bajram-namaz jutros je klanjan u svim džamijama i mesdžidima na području Muftijstva goraždanskog. 

Najviše vjernika tradicionalno okupilo se u gradskoj džamiji Kajserija u Goraždu gdje je bajram-namaz predvodio imam džamije Esad ef. Grabus, dok je hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić predvodio je prvi bajram-namaz u džamiji u goraždanskom naselju Mravinjac koja je nedavno dobila munaru, zahvaljujući vakifima iz ovog kraja. Izgradnju munare u potpunosti je finansirao Irfan Ratković iz ovog naselja

 Sretan je što je, kako kaže, učinio hair, i što je na ovaj način uljepšao naselje na ulazu u Goražde.

-Sredstva planirana za obavljanje hadža preusmjerio sam u gradnju munare. Uradio  sam to  pred duše roditelja hadži Džemala i Habinete i brata Nijaza koji nisu među živima ali su prije tri i po decenije bili začetnici projekta da Mravinjac dobije mesdžid – kaže Ratković.

Na nivou Muftijstva goraždanskog danas je počela tradicionalna akcija kurbana, kroz koju se kurbani otkupljuju od povratnika, čime se pomaže njihov ostanak i opstanak na prostoru na kojem su se vratili,  dok se podjelom kurbanskog mesa pomažu udruženja, pojedinci  i svi oni kojima je potrebno.

- Kurban simbolizira spremnost na žrtvu i ličnu i kolektivnu  i naravno spremnost da se pomogne drugom. Poslanik a.s kaže  da čovjek za ovaj bajram  ne može ništa bolje učiniti od toga da zakolje kurban i podijeli na one kategorije koje su i predviđene - jedna trećina za siromašne, jedna trećina za komšije, bez obzira na vjeru i nacionalnost, i jedna trećina za sebe. Naravno, kurban treba dati onima kojima je najpotrebnije,  da ne bude samo razmjena između onih koji kolju kurban – podsjetili su iz Muftijstva goraždanskog .

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo