Svijet     | 20.07.2021. 15:31 |

Erdogan: Pregovori o Kipru samo na osnovu dvodržavnog rješenja

FENA Internet

NIKOZIJA, 20. jula (FENA) - Turski predsjednik Receep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da se mirovni pregovori o budućnosti etnički podijeljenog Kipra  mogu održavati “samo između dvije države“ na mediteranskom otoku.

U govoru u podijeljenoj kiparskoj prijestonici Nikoziji, Erdogan je ponovio tursku poziciju u sporu, koja šteti turskim odnosima s Evropskom unijom i Grčkom.

Turska je jedina zemlja koja priznaje otcijepljeni sjeverni Kipar. Ankara tvrdi da je jedina realna opcija za višedecenijsku otuđenost dvije zajednice postojanje dva suverena entiteta.

Kiparski Grci, koji predstavljaju Kipar u međunarodnoj zajednici i uživaju podršku EU, odbacuju dvodržavno rješenje koje bi moglo donijeti suvereni status otcijepljenoj državi koju smatraju nelegalnom.

- Novi pregovarački proces može se voditi samo između dvije države. Mi smo u pravu i branit ćemo naše pravo do kraja – izjavio je Erdogan.         

Kipar  je podijeljen u turskoj invaziji 20. jula 1974., pet dana nakon puča kiparskih Grka koji je projektovala vojna hunta koja je tada vladala Grčkom.

Nakrcanoj crveno-bijelim turskim i zastavama kiparskih Turaka, sjevernom Nikozijom vladalo je slavljeničko raspoloženje, u oštrom kontrastu sa sumornim raspoloženjem na jugu, gdje su kiparske Grke ujutru probudile sirene za zračnu uzbunu obilježavajući dan kada su se turske snage iskrcale na Kipar prije 47 godina.

Ujedinjene nacije predvodile su decenijama nedovršene pregovore o rješenju kiparskog sukoba.

Tinjajući spor sada se pogoršao nakon proturječnih pretenzija na morske energetske resurse na istočnom Mediteranu i nedavno otvaranje luke Varoša kiparskih Turaka, grada duhova koji je svojevremeno bio kiparsko turističko središte, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta