Bosna i Hercegovina     | 20.07.2021. 19:04 |

Tradicija obilježavanja Kurban - bajrama na sjeveroistoku Bosne

FENA Anisa Mahmutović

SAPNA 20. juli (FENA) - Kurban - bajram je za muslimane najveći blagdan koji u porodice i komšiluk unosi radost, mir i zadovoljstvo. 

Kurban, pojam koji dolazi od arapske riječi "karibun", znači bliskost. Kurban bi se, u tom smislu, mogao definisati i kao žrtva koja približava Bogu. Praksa muslimana u BiH je da se kurbansko meso podjeli na tri dijela, gdje se jedan dio ostavlja za potrebe ukućana, drugi dio dijeli kao sadaka siromasima, a treći dio prijateljima i komšijama.

U porodici Adise Smajlović iz Sapne, svaki Bajram predstavlja razlog za radost, ibadet i okupljanje užih članova porodice. Djeca su tradicionalno obučena u narodnu nošnju, dok roditelji brinu da kurban bude pripremljen kako bi ga podijelili u svom komšiluku i familiji.

- Odlazak na Bajram-namaz, učenje tekbira i međusobno čestitanje nakon namaza učvršćuju naše zajedništvo, a to je ono što nam je konstantna potreba. Nakon toga dolazak svome domu i porodici, zajednička bajramska kahva i baklava, a onda žurba sa obredom klanja kurbana i podjela - kaže za Fenu Adisa Smajlović, opisujući prvi dan Bajrama u njenoj porodici. 

Kako nam je kazala ova magistrica islamskih nauka, u vrijeme Bajrama djeca dijele kurbane, a odrasli ih daruju bajram bankom. 

U porodici Smajlović običaj star decenijama je da se drugi dan Bajrama rođaci i komšije okupljaju kod najstarijeg člana porodice kako bi mu čestitali Bajram, a onda dalje se posjećuje svaka kuća u mahali tog dana. 

Efendija Hariz Pašić je na službi u Vitinici posljednjih 25 godina. Razliku u običajima sa početka svoga rada i danas kaže da itekako vidi, te ističe da pomalo gubimo tradicionalne vrijednosti. 

- Neke stvari koje su ovdje praktikovane desetljećima, pa i stoljećima su ugašene. Nekada je čišćenje avlija, džamija, kuća za Bajram bila obaveza. Danas je to svedeno na minimum, gdje se to ne radi više iz neke naše tradicije da džamije, dvorišta i puteve posebno uređujemo pred Bajram - kaže Haris. ef. Pašić.

Ono što je zapazio tokom svog dvodecenijskog rada jeste da je više kurbana, ali je znatno manje djece koja ga dijele. Ipak, pohvalio je roditelje koji su svoju djecu vodili u komšiluk i dopuštali im da udijele kurban, kako bi naučili običaje još u najranijem dobu.  

Podjela kurbanskog mesa se završava u kasnim popodnevnim satima, a preostali dani Bajrama rezervisani su za obilazak najbližih, bolesnih i siromašnih. Bajram je prilika da oprostimo, udahnemo mir i ljubav, te zadržimo dobre međuljudske odnose u našim mahalama, ističu naši sugovornici. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'