Svijet     | 21.07.2021. 12:53 |

Radev: Bugarskoj je potrebna vlada uz široku parlamentarnu i javnu podršku

FENA Internet

SOFIJA, 21. jula (FENA) - Na putu prema inauguralnom zasjedanju novog bugarskog parlamenta, predsjednik Rumen Radev rekao je da je ovoj zemlji potrebna vlada sa širokom parlamentarnom i javnom podrškom, prenosi BTA.

- Siguran sam da su članovi parlamenta i političke stranke u zakonodavnom tijelu svjesni svoje odgovornosti za formiranje vlade. To je trenutno najvažnije - rekao je.

Poželio je uspjeh novim poslanicima i dodao da je danas dan nade. 

Predsjednik je rekao da će, čim novi parlament počne s radom, započeti postupak konsultacija i predstavljanja istražnog mandata za formiranje vlade.

Radev je rekao da je zadovoljan učinkom prelazne vlade koju je imenovao nakon što prethodni saziv parlamenta, izabran 4. aprila, nije uspio formirati vladu.

- Privremena vlada započela je važne promjene u našem društvu i državi. Nadam se da će vlada koju će imenovati novi parlament nastaviti s obnavljanjem državnosti i modernizacijom zemlje - rekao je.

Komentirajući najavu specijalnog tužilaštva da je kockarski mogul u bjektstvu, Vasil Bojkov, optužen za zavjeru državnog udara u vezi s protestima protiv vlade i glavnog državnog tužitelja 2020. godine, Radev je rekao da očekuje da će se specijalno tužilaštvo ,,voditi činjenicama a ne fikcijom". 

Premijer prelazne vlade Stefan Yanev komentirao je u srijedu da bi nova vlada trebala biti zasnovana na prioritetima i programima, na onome što je Bugarima najvažnije za budućnost. Izrazio je nadu da će se u doglednoj budućnosti formirati održiv kabinet jer je to ono što svi Bugari trebaju.

Yanev je bio u Parlamentu i prisustvovao njegovom inauguralnom zasjedanju.

- Ispravan je redoslijed započeti s programom, koalicijom i jasnim prioritetima izdvojenim konsenzusom, a zatim preći na raspravu o pojedincima, a to može otići u bilo kojem smjeru - rekao je Yanev, komentirajući mogućnost da prijelazni ministri budu uključeni u redovnu vladu.

Komentirajući izjave o potrebi pravosudne reforme, Yanev je rekao da je to nešto što svi Bugari očekuju i nije slučajno ,,da gotovo svake godine, bez iznenađenja, dobijemo izvještaje Evropske komisije pune kritika".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana