Bosna i Hercegovina     | 21.07.2021. 14:53 |

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić koji se tereti za ratne zločine u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine informirano je da je u Republici Hrvatskoj na području Osiječko-baranjske županije slobode lišen osumnjičeni Pero Vincetić, zv. ”Konj” (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Pero Vincetić, koji se koristi i identitetom Marco Vidovic, slobode je lišen u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Naime, iz Tužiteljstva BiH su u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za kazneno gonjenje osumnjičenog, koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i, prema operativnim podacima, nalazi se na području R Hrvatske.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužiteljstvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

Tužiteljstvo BiH, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba, a čemu je potporu dao i Serge Brammertz, tužitelj pri MRMKS-u, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom