Stranačke aktivnosti     | 21.07.2021. 14:57 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

SDA: Ustavni sud BiH je potvrdio naš stav, odluku o koncesijama donosi država, a ne entiteti

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da naloži Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i entiteta RS u vezi sa dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini potvrda je opravdanosti stavova i zahtjeva Stranke demokratske akcije (SDA).

Dodjeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini je, kako smo ranije tvrdili, i kako je to Ustavni sud BiH potvrdio, odluka koju donosi država Bosna i Hercegovina, a ne niži nivoi vlasti. 

Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini.

Stoga odajemo priznanje pravnom timu SDA na pripremi zahtjeva kojeg su zatim Ustavnom sudu BiH uputila 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Pozivamo vlast u entitetu RS da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti, te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima. 

Također pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutarnje ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo sa institucijama države Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo