Bosna i Hercegovina     | 21.07.2021. 15:30 |

Uskoro novi milionski projekt u Općini Stari Grad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Na području općine Stari Grad uskoro će početi još jedan veliki milionski infrastrukturni projekt, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara.

Projekt uključuje i asfaltiranje ovih ulica u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a procijenjena vrijednost radova je 1.450.800 KM.

Inače, već godinama fokus djelovanja Općine Stari Grad Sarajevo na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem je ispunjenje svih projekata koji su najavljeni i poboljšanje kvaliteta uslova života građana unutar ove lokalne zajednice, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Početak radova na ovom veoma važnom projektu planiran je sredinom augusta, 2021. godine, a za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom.

- Najavili smo ovaj projekt na Zboru građana koji smo održali u januaru ove godine u Mjesnoj zajednici Babića bašča i kako sam i tada rekao, ovo će biti veliki projekat koji će zahtijevati strpljenje građana dok sve završimo. S ovim radovima i projektima koje smo prethodnih godina uradili na Bistriku, Toki – Džeki, Širokači, Mahmutovcu i Jarčedolima, zamjena instalacija na lijevoj obali Miljacke će biti okončana - kazao je Hadžibajrić.

Iz Službe za investicije i komunalne poslove kazali su da je riječ o veoma zahtjevnom projektu.

- Postojeća kanalizaciona mreža u dijelu ulice Veliki Alifakovac je tehnički neispravno izvedena, neadekvatnog je profila, opterećena u kišnim periodima godine većim količinama vode, kao i mješovitim otpadnim vodama sa uzvodnog dijela ulice Veliki Alifakovac. U ulicama Alifakovac, Maguda i Megara nema položene kanalizacione mreže na tehnički ispravan način, odgovarajućeg kapaciteta i kvaliteta - pojasnili su.

Ukupna dužina kišnog kanala koji će se uraditi je 446 metara, a fekalnog kanala 488 metara.

Na trasi su planirana 34 šahta, oko 130 priključaka (kišnih i fekalnih), te odgovarajući broj rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice. Što se tične vodovodne mreže trenutno stanje instalacija u pomenutim ulicama je veoma loše, te vrlo često dolazi do kvarova.

- Skoro cijelom dužinom ulica Alifakovac i Maguda trenutno egzistiraju dva cjevovoda, a sada se projektant (projektni biro KJKP 'Vodovod i kananalizacija') opredijelio da umjesto ova dva cjevovoda izvede jedan profila DN 300. Pored toga, rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100 - objašnjavaju iz nadležne Službe.

Projektom je predviđena i rekonstrukcija 65 kućnih priključaka. Realizacijom projekta će se poboljšati funkcionalnost, olakšati eksploatacija i što je najbitnije, smanjiće se gubici vode na ovom području.

Nakon implementacije projekta rekonstrukcije postojeće komunalne infrastrukture u spomenutim ulicama, planirano je da se u koordinaciji sa resornim ministarstvom iz oblasti saobraćaja pokuša naći najoptimalniji način rješavanja problema saobraćaja u mirovanju, kao i odvijanja režima kolskog saobraćaja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo