Svijet     | 21.07.2021. 19:05 |

Francuska optužila Erdogana za provokaciju 'zbog dvodržavnog' rješenja za Kipar

FENA Internet

PARIZ,  21. jula (FENA) – Francuska je u srijedu optužila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za provokaciju nakon što je insistirao na dvodržavnom rješenju za Kipar tokom posjete turskom sjeveru mediteranskog otoka. Erdogan je također podržao kontroverzne planove djelimičnog ponovnog otvaranja „grada duhova“ Varoshe.

-  Francuska duboko žali zbog jednostranog poteza koji nije koordiniran i predstavlja provokaciju – navodi ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.          

- To podriva napore na gradnji povjerenja neophodnog za hitni nastavak pregovora o pravednom i trajnom rješenju kiparskog pitanja  - navodi ministarstvo.         

Tokom jučerašnje posjete, Erdogan je je podržao dvodržavno rješenje na Kipru između međunarodno priznate vlade kiparskih Grka na jugu i od Turske okupiranog sjevera, u značajnom odstupanju od međunarodnih napora na ponovnom ujedinjenju otoka zasnovanom na federaciji dvije zajednice.

Također je insistirao na planovima djelimičnog ponovnog otvaranja nekadašnjeg turističkog središta Varoshe, ispražnjenog od svojih prvobitnih stanovnika iz reda kiparskih Grka.

Kiparski Turci saopćili su u utorak da bi dio Varoshe mogao biti stavljen pod civilnu kontrolu i ljudi bi bili u stanju da ponovo potražuju svoju imovinu – razbjesnivši kiparske Grke koji optužuju svoje turske suparnike za orkestriranje otimačine zemlje van očiju javnosti.

Varosha, jezivi mozaik napuštenih starinskih hotela i rezidencija u vojnoj zoni u kojoj nikome nije dopušten ulazak, napuštena je od izbijanja rata u 1974. koji je podijelio otok.

Francuska, koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, potegnut će to pitanje na sjednici zakazanoj za četvrtak, navodi ministarstvo.

Turski vojnici osvojili su sjevernu trećinu Kipra u 1974., u odgovoru na osujećeni puč  u Nikoziji koji je imao za cilj pripajanje Kipra Grčkoj, prenosi AFP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo