Kultura     | 22.07.2021. 09:37 |

Bajramski koncert iz Mostara poslao poruku prijateljstva

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. srpnja (FENA) - Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" Regionalno društvo Hercegovina sinoć je u ambijentalnom prostoru mostarskog Centra za kulturu organizirala bajramski koncert.

Predsjednik BZK "Preporod" Hercegovina Harun Hasanagić pozdravio je sve prisutne i u svom govoru naglasio kako je cilj koncerta poslati jasnu poruku prijateljstva iz Mostara.

"Preporod, čija historija počinje davne 1903. godine, je najstarija i temeljna institucija kulture bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini i šire, ima za cilj promociju, širenje i potporu bošnjačke kulture u zemlji i inostranstvu. Važno je za spomenuti da Preporod sa tradicijom dugom više od jednog stoljeća, suštinski ima karakter bošnjačke kulturne matice. Naše ciljeve ispunjavamo organizacijom brojnih kulturno-umjetničkih manifestacija, i kroz saradnju sa mnogobrojnim organizacijama", kazao je Hasanagić.

Dodao je kako su jedna od takvih manifestacija i Dani preporoda u čijem sastavu se organizuje i ovaj koncert.

"Prepoznavajući da su bajramski koncerti i koncerti povodom bajrama kroz godine postali sastavni dio bošnjačke kulture i svojevrsna tradicija, odlučili smo da uz svoje partnere i pokrovitelje naš cilj nastavimo ispunjavati organizacijom ove manifestacije kojom obilježavamo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban bajram. Iskrena želja nam je da radost i veselje povodom Kurban bajrama podijelimo sa svim našim komšijama i prijateljima, te da danas, iz Mostara grada kulture i istinski multietničkog grada pošaljemo poruku prijateljstva koja će ako Bog da odjeknuti našim gradom te dolinom Neretve dospijeti do srca svih građana naše države i šire", istaknuo je Hasanagić.

Dodao je kako su sretni "što se na ovaj sveti praznik isprepliću kultura, vjera, duhovnost, tradicija i sve ljepote našeg duha koje nas čine boljim ljudima. Osobito mi je zadovoljstvo što kao Bošnjak i musliman večeras imam priliku podijeliti svoju radost sa prijateljima drugih vjera i nacija. Ta činjenica obogaćuje naš duh te predstavlja unikatnu vrijednost koju iskreno baštinimo".

Hasanagić je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji koncerta, među kojima Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko neretvanske županije, Centru za kulturu Mostar i Narodnom pozorištu Mostar, te Fondu za zaštitu okoliša HNŽ-a, BH Telecomu, i Gradskom vijeću Grada Mostara, Islamskoj zajednici, a posebno Muftijstvu mostarskom.

Bajramski koncert u Mostaru okupio je mnogobrojne predstavnike vjerskih, kulturnih i institucija vlasti.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ - generalni pokrovitelj bajramskog koncerta, također je pozdravio sve prisutne. 

"Čast mi je pozdraviti vas ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Vi koji ste došli večeras da uživate u zvukovima muzike i ovog velikog koncerta, vjerujem da ćete otići ispunjeni duhovnosti i svega što nosi ovakav muzika prepoznata kroz muslimansku tradiciju. Čast nam je podijeliti radost Bajrama sa svima koji su došli, s predstavnicima drugih vjera i sretan sam što ćemo večeras svi zajedno uživati u izvedbama učesnika koncerta", kazao je ministar Hadžović. 

Na koncertu su nastupiti Eldin Huseinbegović, hor Sejfullah iz Konjica, Pavao Aničić iz Siska, Ezher Helja, glumac Mirza Mušija, dok je đakon Branislav Rajković iz Trebinjske eparhije nastupio kao iznenađenje na koncertu.

Nakon izvedene pjesme koja je bila kombinacija ilahije i crkvene pjesme Muftija mostarski Salem ef. Dedović je uručio poklon đakon Rajkoviću i uputio mu riječi zahvale na dolasku u Mostar i učešću na koncertu. 

"Divno je što smo imali ovakvo jedno veče, ovakvo bogatstvo. Prijatelj đakon Branislav Rajković je jedno prije lijepo, čudesno biće. Ja znam kada dolazim u Trebinje imam širom otvorena vrata u svakoj prilici. Dragi prijatelj Rajković nosi duh velikog multietničkog Mostara, Šantičevog Mostara, Huminog Mostara, Šolinog Mostara, Mililevičevog Mostara. Taj Mostar, duh takvog Mostara bit će dok je ovakvih ljudi, plemenitih i dobrih ljudi, velikih ljudi. Srce koje je otvoreno za Boga u njemu se gnjezdi ljubav prema čovjeku. Ljubav, širokogrudnost, altruizam i samilost, srcce koje zna za Boga u njemu nema mržnje, nema isključivosti. Veliko je zadovoljstvo što je Vladika Grigorija pa Dimitrije na sceni ostavili ovakve ljude, ovakve velike i posvećene ljude", kazao je mostarski muftija.

Đakon Branislav Rajković zahvalio je na sudjelovanju i čestitao Bajram.

"Iako se čini da je žrtva podnijeta sa moje strane na ovaj praznik žrtve i ljubavi, žrtvu su podnijeli prije svega organizatori ovo divno društvo Preporod i svakako svi Vi dragi Mostarci na čelu sa našim muftijom. Želim Vam svima od srca sretan Bajram", kazao je đakon Rajković.

Bajramski koncert u Mostaru održan je u sklopu manifestacije "Dani Preporoda 2021", koja se od 16. do 25. srpnja održava u četiri grada u Bosni i Hercegovini, i to Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Trebinju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana