Bosna i Hercegovina     | 22.07.2021. 12:32 |

KS - Za čisto i uredno Sarajevo potrebne su represivne mjere

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Za postizanje kontinuiteta u zavođenju komunalne čistoće i javne higijene na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine potreban je kontinuirani nadzor, praćenje i sankcionisanje neodgovornih pojedinaca koji svojim nedopustivim ponašanjem narušavaju javnu higijenu, a time i ugled Sarajeva – saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

U saopćenju se navodi da su prethodnih dana na terenu ponovo evidentirana svjesna i namjerna kršenja zakonske regulative kojom je uređena oblast odlaganja otpada i komunalne čistoće. Neodgovorni pojedinci odlagali su otpad mimo kontejnera, te su evidentirane apsurdne situacije da su kontejneri prazni, a otpad ostavljen pored njih.

Dodaje se da su, i pored brojnih upozorenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, pojedinci i ovaj put nepropisno odlagali otpad životinjskog porijekla i kože kurbana, bacajući ih u kontejnere, što je strogo zabranjeno i zakonom kažnjivo.

Zahvaljujući saradnji sa građanima i dobroj komunikaciji koja se ostvaruje putem viber broja (062/002-244) nadležna preduzeća i organi su u posjedu fotografija i video snimaka ovih prekršilaca protiv kojih će se poduzeti mjere.

- Sve navedeno razlog je za intenziviranje aktivnosti na formiranju komunalne policije koja se nameće kao jedino trajno rješenje u zavođenju reda u oblasti javne higijene. Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, koji rukovodi Operativnim timom formiranim radi provođenja akcije čišćenja glavnog grada, potvrdio je da će se već sljedeće sedmice sastati s kolegama iz regiona i preuzeti njihove pozitivne prakse iz ove oblasti - navodi se u saopćenju.

Ministar Hadžiahmetović je kazao da je formiranje komunalne policije jedini način da se stane ukraj primitivizmu i malograđanštini pojedinaca zbog kojih ispaštaju građani cijelog Kantona Sarajevo.

- Nećemo više tolerisati takvo ponašanje i formirat ćemo odjeljenje komunalnih policajaca koji će djelovati 24 sata dnevno na terenu, uz mogućnost izdavanja prekršajnih naloga, pokretanja prekršajnih postupaka, pa čak i podnošenja prijava za krivična djela za neodgovorne pojedince - najavio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da se ovo odnosi jednako na fizička, kao i na pravna lica koja ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze, ne uklanjaju adekvatno otpad, ne održavaju zelene površine čiji su vlasnici, ne vrše dezinfekciju i deratizaciju, dozvoljavaju nelegalne deponije na privatnim posjedima i drugo.

- Ne mogu komunalna preduzeća održavati nekome privatne parcele, kositi travu i uklanjati otpad. Za takve prekršaje će ubuduće odgovarati svi koji ih počine - kazao je ministar.

Stanje na terenu uslovljava i dinamiku aktivnosti, te je resorni ministar već odredio i rokove za formiranje komunalne policije.

- Sljedećeg mjeseca će Ministarstvo završiti kompletnu dokumentaciju: osnivački akt, pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, ovlaštenja i drugo. U planu je da Vlada KS već u septembru ima nacrt zakona o komunalnoj policiji, kako bismo već u oktobru mogli raditi na njenom formiranju i početi sa djelovanjem na terenu - istakao je ministar Hadžiahmetović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo