Bosna i Hercegovina     | 22.07.2021. 13:49 |

Usvojeni amandmani na Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je usvojila nekoliko amandmana na Prijedlog zakona o statusu roditelja njegovatelja u FBiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača na pres-konferenciji je podsjetio da je Vlada na 273. sjednici usvojila nacrt tog zakona, te da se radi o jednoj emotivnoj i senzibilnoj oblasti koju su htjeli istinski riješiti. 

- Isti zakon je dostavljen Parlametu da se razmatra u skraćenoj proceduri. Nakon toga obavili smo razgovor i konsultacije sa određenim zastupnicima iz Predstavničkom domu, kao i nevladinm organizacijama kako bi taj tekst unaprijedili i određena tehnička pitanja kvalitenije riješili, a ono što je sporno definisali na jedna jednostavniji i precizniji način - kazao je Drljača.  

U tom smislu, Vlada FBiH danas je na sjednici usvojila i amandmane na tekst zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH.

- Ono što je najbitnije jeste da je data preciznija definicija roditelja njegovatelja kojim se omogućava da status roditelja njegovatelja može ostvariti i osoba iz reda srodnika koji se u skladu sa odredbama Porodičnog zakona FBiH mogu imenovati i za staratelje - kazao je Drljača.  

Navodi da je ukinuta dobna granica od 30 godina za osobe sa invaliditetom, čime se omogućava da roditelji odnosno srodnici mogu ostvariti ovo pravo neovisno o starosti osobe sa invaliditetom, čime se na ovaj način ukida određeni oblik diskriminacije. 

- Značajan amandman se odnosi i na odredbe da će se u roku od 30 dana od dana stapanja na snagu donijeti podzakonski akti, utvrditi sistem, baze podataka i osposobiti Centar za socijani rad kako bi isti zakon u što kraćem periodu mogao stupiti na snagu u periodu tri mjeseca - rekao je Drljača. 

Naglasio je da je bilo je i drugih amandmana koji se više odnose na tehnička pojašnjenja, prvostepenost i drugostepenost postupka, reviziju, te da je Vlada FBiH na dobrom tragu da na jedan kvalitetan način riješi ovu oblast.  

Pogledajte https://fena.ba/video/6229/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TAOP1fDSunUK0GzoZrdOKkRpdNSp3orO?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta