Ekonomija     | 22.07.2021. 14:12 |

VMBiH-Smanjen trgovinski deficit u prvom kvartalu ove godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Vijeće  ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske  razmjene Bosne i Hercegovine za period I - III 2021. godine.

Ukupna robna razmjena BiH u ovom periodu iznosila je 7,47 milijardi KM. Vrijednost izvezene robe bila je 3,06 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 4,40 milijardi KM, te je zabilježen vanjskootrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM. Trgovinski deficit bilježi pad od 19,4 postou odnosu na isti period prethodne godine.

Glavne karakteristike vanjskotrgovinske razmjene za ovaj period bile su: povećanje ukupne vanjskotrgovinske razmjene od 8 postzo, rast izvoza 16,6 posto, rast uvoza 2,7 posto, te rast stope pokrivenosti uvoza izvozom 8,3 posto.

Glavni vanjskotrgovinski partner naše zemlje i u ovom periodu je Evropska unija koja u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,3 posto, slijede zemlje potpisnice Sporazuma ,,CEFTA-e 2006“ sa 13,4 posto, a ostale zemlje učestvuju sa 20,3 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana