Bosna i Hercegovina     | 22.07.2021. 15:44 |

Tegeltija i ambasador Di Ruca o mogućnostima unapređenja saradnje BiH i Italije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija primio je danas u Sarajevu, u nastupnu posjetu, novoimenovanog ambasadora Republike Italije u BiH Marka di Ruca.

Predsjedavajući Tegeltija upoznao je ambasadora Di Ruca sa aktivnostima koje Vijeće ministara BiH, u skladu sa  nadležnostima, provodi radi prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom virusa korona.

Razgovarano je i o mogućnostima unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, trgovine i investicija putem povezivanja privrednih subjekata, a predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom zahvalio Republici Italiji na podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, te ekonomskom i političkom razvoju, kao i činjenici da Italija podjednako ulaže u sve dijelove BiH.

On je uputio poziv premijeru Italije Mariju Dragiju da posjeti BiH s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa, prije svega ekonomskih.

Govoreći o evropskom putu, predsjedavajući Tegeltija je ponovio opredijeljenost institucija u BiH za evropske integracije, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma, naglasivši važnost poštivanja mehanizma koordinacije kojim se postiže interakcija različitih nivoa vlasti i obezbjeđuje jedinstven nastup prema EU.

Tegeltija je ambasadoru Di Rucu poželio uspješan rad i ugodan boravak u BiH, te izrazio nadu da će tokom njegovog mandata odnosi dvije zemlje nastaviti da jačaju, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'