Svijet     | 22.07.2021. 17:07 |

Johnson: Sporazum s EU o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon Brexita 'neodrživ'

FENA Internet

LONDON, 22. jula (FENA) -  Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je zatražio od Evropske unije da „ozbiljno“ razmotri  britanske prijedloge o reformi njihovog sporazuma o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon Brexita, ali je naišao na trenutni otpor iz Bruxellesa.

Johnson je poručio predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen u telefonskom razgovoru da je takozvani sjevernoirski protokol neodrživ i da zahtijeva „značajne promjene“.

U dokumentu na 28 stranica objavljenom u srijedu, Johnsonova vlada zatražila je od EU da pregovara o protokolu za Sjevernu Irsku nakon nemira i prekida poslovnih aktivnosti koji su zahvatili pokrajinu.

On je zatražio da EU ozbiljno razmotri te prijedloge i radi s Ujedinjenim Kraljevstvom na njima – izjavio je portparol Downing Streeta kratko nakon razgovora.

U tweetu objavljenom, ortprilike u isto vrijeme, von der Leyen, međutim, tvrdi da je jasno izrazila protivljenje bloka ponovnim pregovorima o sporazumu, koji je stupio na snagu u ovoj godini.

- EU nastavlja da bude kreativna i fleksibilna unutar okvira protokola. Mi, međutim, nećemo ponovo pregovarati – navodi ona u tweetu, prenosi AFP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo