Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 12:30 |

Povećan džeparac štićenicima ustanova socijalne zaštite za sto posto

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o dodjeli novčanog iznosa namijenjenog za lične potrebe lica koja su smještena u ustanove socijalne zaštite.

Shodno usvojenim izmjenama, licima koja su smještena u ustanove socijalne zaštite će se ubuduće na ime ličnih potreba dodjeljivati novčani iznos - džeparac od 60 KM, i što predstavlja povećanje od 100 posto.

Prethodno se za ovu namjenu od 2014. godine štićenicima ovih ustanova dodijeljivao iznos od 30 KM.

Ministrica Ivana Prvulović je izjavila da to povećanje znači da će djeca bez roditelja i djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, stara, iznemogla i hronično bolesna lica, osobe sa invaliditetom, kao i druga lica koja su smještena u ustanove socijalne zaštite rješenjem Javne ustanove "Kantonalni centar za socijalni rad", i koja najčešće ne ostvaruju nikakve prihode, imati priliku da raspolažu značajno većim novčanim iznosom za zadovoljenje svojih dodatnih potreba. 

- Radi se o potrebi za dnevnom štampom, knjigama, toplim napicima ili slatkišima mimo utvrđenih jelovnika, i slično - precizirala je ministrica Prvulović.

Naglasila je i kako će se ova uredba primjenjivati od 1. septembra ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'