Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 13:26 |

Džaferović pozdravio odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kojom su uspostavljene zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida

-Visoki predstavnik je ovim ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir.

Negiranje genocida se godinama toleriralo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru. Visoki predstavnik je postupio ispravno, jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince - rekao je Džaferović.

 

Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru. Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regiji.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta