Kultura     | 23.07.2021. 13:49 |

Predstavljena knjiga 'Dnevnik seobenog lica' Šemsudina Gegića

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. jula (FENA) – Knjiga „Dnevnik seobenog lica“, bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i tv-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića, predstavljena je danas u Sarajevu.

Istovremeno, najavljeno je da će, na temelju ovog nesvakidašnjeg literarnog ostvarenja, u utorak, 27. jula u 20 sati u sarajevskim ulicama Ferhadija i Jelićeva, kao i na teatarskoj sceni u Jelićevoj, biti izveden multimedijalni performans kojim će na prigodan način biti oživljeni likovi iz spomenute knjige.

Kako je tim povodom kazao promotor Dževdet Tuzlić, Dnevnik seobenog lica je jedna duboko emotivna i subjektivna priča koju prepoznajemo kao jednu metaforu svijeta, univerzalnu poruku ne samo aktuelnog, nego i svijeta posmatranog u kontinuitetu.

U osvrtu na dosadašnje adaptacije Gegićeve knjige, Tuzlić se prisjetio ambijentalno-scenskog performansa izvedenog nedavno u Gradačcu u kojem glumci, statisti, i građani putuju kroz stranice knjige koja 'govori' o seobenim licima i ljudima koji odu u izbjeglištvo ili emigraciju.

Performans govori o čežnji, ljubavi, prožimanju prošlog i proživljenog, te sadašnjeg, na drugoj strani, slaveći trajne vrijednosti - istine, pravednosti, nepotkupljivosti i ljudskog dostojanstva.

O Gegićevom stvaralačkom naumu izraženom kroz njegovo najnovije djelo, govorili su i glumci Irina Drobnik i Armin Omerović, istaknuvši zadovoljstvo zbog izuzetne prilike da zajedno s glumačkom ekipom,  sudjeluju u najavljenom performansu.

- Historija se ponavlja, nerijetko, putujemo i selimo se, jer nam to drugi nameću ali primimo to kao šansu. Sjajni autor knjige je neko ko nam nudi mogućnost da i u najtežim momentima naših života nađemo tračak sreće i nade – kazali su.  

Šemsudin Gegić, koji je za ovu priliku došao iz Milana gdje se duže vrijeme liječi od tumora, prisjetio se brojnih projekata iz svog bogatog stvaralačkog opusa, uključujući i one koje je i pored teškog zdravstvenog stanja, uspješno realizirao u Italiji.

U tom kontekstu je ispričao kako nastao Dnevnik seobenog lica, koji je počeo da piše 4. septembra 2017. godine, navodeći da je 2018. i sam postao 'seobeno lice', nakon što mu je dijagnosticiran tumor, te otišao na liječenje u Milano.

- Knjiga Dnevnik seobenog lica je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica. Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti – riječi su autora, ali i moto ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice.

Gegić, nadalje, navodi kako su svi njegovi junaci s periferije, izmješteni, pomaknuti, ili istjerani iz centra života, svog i cjelokupnog okruženja, negdje na periferiju, gdje stvaraju jedan novi svijet i život i nose u sebi jedan cijeli mali kosmos.

- Put seobenog lica nije samo zemljani put pun prepreka, to je put od nas do nas, od srca i duše do uma, od nevolje do dobrote i ljudskosti, iz jedne u drugu dimenziju. To je tektonski poremećaj civilizacije. Mi svi trebamo sve nas u borbi za spas svih nas - kazao je Gegić.

Dodao je kako najavljeni performans, koji će okupiti sarajevsku publiku, predstavlja novo čitanje Dnevnika seobenog lica u njegovoj režiji, zahvaljući kolegama koji su u tom projektu.

Gegićevo najnovije djelo, kako je rečeno, ne svjedoči samo o  emocijama, empatiji i razumjevanju, nego i na vrlo efektan način sublimira kritički stav pa i bunt spram svega onog što nas ugrožava, okiva ili ponižava kao ljude u ovom svijetu, takvom kakav jeste - sve hladnijem, indiferentnijem i okrutnijem prema izvornim životnim i duhovnim vriednostima i prema humanitetu generalno.

Kako je najavljeno, osim izuzetne glumačke ekipe u spomenutom preformansu 27. jula u Sarajevu, između ostalih, nastupit će i muzičari - Irhad Baručija, Mirza Sijerčić, Zanin Berbić i Sarajevo Drum Orchestra, te balerine Albina Huskić i Lejla Bajramović. 

Dnevnik seobenog lica, štampan je i objavljen u izdanju Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca. Knjiga je do sada dobila niz pozitivnih kritika sa svih strana svijeta, a posredstvom najveće svjetske internetske štamparske i prodajne mreže Lulu pronašla je put do svog odredišta - seobenih lica iz BiH i sa šireg područja bivše Jugoslavije, kao i širom svijeta.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana