Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 13:58 |

Sredstva od tehničkog pregleda vozila za unaprjeđenje saobraćajne kulture u TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. jula (FENA) - Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona potpisalo je danas ugovore sa 18 neprofitnih organizacija i udruženja za raspodjelu namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila.

Riječ je o projektima iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture koje su neprofitne organizacije i udruženja sa sjedištem na području TK predložili u okviru javnog poziva u maju ove godine.

- Za realizaciju projekata planiran je iznos od 35.000 KM -  kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić te naglasio da je cilj podizanje svijesti vozača o značaju tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda. 

Također, cilj je i edukacija djece predškolskog i školskog uzrasta u oblasti saobraćajne kulture i poznavanja propisa iz oblasti saobraćaja.

Finansijska sredstava za realizaciju ovih projekata obezbijeđena su iz naknada za obavljeni tehnički pregled koje plaća vlasnik vozila tokom pregleda vozila na stanicama tehničkog pregleda u iznosu od jedan posto.

Prihvaćeni projekti obuhvataju i edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, unaprjeđenje nivoa usluge prijevoza putnika i obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta