Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 15:23 |

Novaković-Bursać: U pandemiji shvatamo koliko smo svi mali i ranjivi

FENA Saopćenje

SARAJEVO/KRIT, 23. jula (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine SBiH Snježana Novaković-Bursać obratila se danas učesnicima 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja na Kritu u Grčkoj i naglasila da događaji i nesreće iz 20. vijeka u BiH, kao i pandemija i posljedice toga koje su obilježile prvu četvrtinu 21. vijeka, očigledno pokazuju da nam nedostaje dijalog i međusobno prihvatanje različitosti, istine i političke realnosti.

To je, kako je upozorila, nešto bez čega budućnost sigurno neće biti onakva kakvu želimo za našu djecu i unučad. Prema njenim riječima, traganje za na nauci zasnovanom istinom treba da doprinese uspostavljanju pravih, hrišćanskih vrijednosti, onda i donošenju ispravnih zaključaka, strategija i politika.

U vezi pandemije i posljedica toga, poslanica Novaković - Bursać upozorila je na greške koje su počinjene i apelovala na učesnike Generalne skupštine da otvore srca i podijele znanja i dobra sa drugima jer, kako je rekla, u pandemiji koju još preživljavamo shvatamo koliko smo svi mali i ranjivi.

Ocjenjujući da je pandemija produbila jaz između bogatih i siromašnih te da je solidarnost ostala samo lijepa riječ, Novaković - Bursać izrazila je potrebu da se greške priznaju.

U suprotnom, kako je rekla, nećemo biti u prilici da ih popravljamo, posebno kad je riječ o pravu na zdravlje i na život, ali i o pravu na zdravo okruženje i životnu sredinu.

Novaković-Bursać založila se da u dijalog o budućnosti Evrope budu uključene sve države i narodi koji su ostali izvan Evropske unije (EU), a bez kojih je, kako je rekla, budućnost Evrope nezamisliva.

Prema njenim riječima, samo jedinstveni bit ćemo u stanju da odgovorimo na ključne izazove koji ugrožavaju vrijednosti na kojima počiva EU i naš kontinent uopšte.

Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja danas je nastavljena raspravom o budućnosti Evrope i svijeta nakon pandemije virusa korona, a zasjedat će i sutra.

U radu 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja učestvuju delegacije 16 država članica iz Evrope, Azije i Afrike, delegacije Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana te predstavnici Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije i Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca.

- Učesnici Generalne skupštine su i predstavnik Njegove Svetosti vaseljenskog patrijarha Bartolomewa te predstavnici pravoslavnih crkava iz cijelog svijeta – saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na  28. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja učestvuju poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković - Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'