Svijet     | 23.07.2021. 21:17 |

Talibani ne žele monopolizirati vlast, traže odlazak Ghanija

FENA Internet

ISLAMABAD, 23. jula (FENA) – Talibani tvrde da ne žele monopolizirati vlast, ali insistiraju da neće biti mira u Afganistanu dok se ne postigne pregovaračko rješenje i predsjednik Ashraf Ghani se ne ukloni s vlasti.

U intervjuu za Associated Press, talibanski portparol Suhail Shaheen, koji je također član pregovaračkog tima radikalnog pokreta, izložio je stav pobunjenika  o tome šta bi se iduće trebalo desiti u zemlji na rubu ponora.

Talibani su brzo osvojili teritorije u posljednim sedmicama, zauzimajući strateške granične prelaze i napadajući brojne pokrajinske prijestonice, u ofanzivi koja je uslijedila nakon objave napuštanja  američkih i NATO-vih vojnika Afganistana.

Ove je sedmice vodeći američki vojni oficir, general Mark Milley, izjavio na konferenciji za novinare u Pentagonu da talibani imaju „strateški momentum“ i nije odbacio mogućnost da talibani zauzmu kompletnu zemlju.

- Ne mislim da je kraj igre već zapisan – kazao je.

Shaheen je izjavio da će talibani položiti oružje kada vlada dogovorena kroz pregovore bude prihvatljiva za sve strane u sukobu i kada vlada predsjednika Ashrafa Ghanija ode s vlasti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'