Bosna i Hercegovina     | 25.07.2021. 08:46 |

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

FENA Fedzad Forto

BRISEL/SARAJEVO, 25. jula (FENA) - NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je Feni iz sjedišta NATO-a u Briselu. 

- Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile - odgovoreno je Feni iz NATO-a na molbu za komentar najava člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika da će pokrenuti proces disolucije te spriječiti rad institucija BiH u RS-u (Tužilaštvo, SIPA), nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko donio zakonske izmjene kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Za NATO je poricanje genocida neprihvatljivo.

- NATO ostaje predan našem partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji. NATO saveznici su jasno istakli da podržavaju teritorijalni integritet BiH i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela - navedeno je u odgovoru Feni.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu