Kultura     | 25.07.2021. 10:43 |

Predstavljene knjige 'Zenga' i 'Vrijeme snova'

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 25. srpnja (FENA) - U organizaciji Kulturno informativnog centra u subotu su u kino dvorani u Tomislavgradu predstavljene knjige, "Zenga", autora Mate Ćurića iz Pule i "Vrijeme snova", Mirka Ćurića iz Đakova, obojice podrijetlom iz Tomislavgrada.

Uz autore o knjigama je govorio prof. Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Govoreći i analizirajući djelo "Vrijeme snova", Baković navodi da autor u prvom dijelu pred čitatelje izvodi niz likova i događaja iz proteklog stoljeća i pol, često zahvaćajući i širi kontekst u kojem se priča odvija, dok su crtice u drugom dijelu uglavnom, ne sve, intimističke, tj. autor ih je doživio i proživio.

"Zahvaljujući Mirkovu neumornu radu i istraživanju, prosječan čitatelj će saznati štošta nova iz naše povijesti, poglavito puno toga vezana uz ljude i događaje iz povijesti Đakova. Također putem priče o odnosima dvojice velikana, biskupa Strossmayera i slikara Vlahe Bukovca, Mirko Ćurić ne priča priču samo o likovima, karakterima, njihovim vrlinama i manama snovima i nadanjima, nego kroz njihove odnose, poslovne i privatne, prikazuje priču o odanosti, domoljublju, izdaji, političkim odnosima i intrigama… o tom kako se Vlaho upleo u hrvatsko klupko sujeta, intriga i političkih i ljudskih mržnji i prijepora”, istaknuo je Baković.

Ono što natkriljuje sve priče u ovoj knjizi su Đakovo i u Đakovu Josip Juraj Strossmayer.

"Naime, od petnaest priča, dvanaest ih se događa u Đakovu, a skoro u svakoj je nazočan Strossmayer, ili kao glavni ili kao sporedni lik", kaže Baković. 

Roman "Zenge" od autora Mate Ćurića , ispričane u prvom licu, donosi portret neobičnog junaka dragovoljca Domovinskog rata čija sudbina pokazuje koliko naizgled malen, običan čovjek može ostati veliki, plemeniti čak i kada se na njega srući pakao nacionalnih i osobnih tragedija te kada se čini da su jedini izlaz mržnja i osveta.

Roman govori o Zengi, koji je do rata bio običan čovjek, zaposlenik na benzinskoj crpki, a odlazi u rat iz idealističkih pobuda na protivljenje supruge koju autor citira:

„Našao se tko će spasiti svijet, a nisi u stanju ni u vlastitoj kući urediti stanje u obitelji. Misliš da će sutra biti bolje, da se zato valja staviti pred nečiju cijev, nekog luđaka koji uvijek traži svoje borbe i svoj rad u kojima ćemo biti bolje jer bolje nema i nikada neće naučiti šta to znači”"

On se ne da pokolebati te odgovara: "Odlučio sam idem među svoje, tamo mi je mjesto, tamo moram biti i učiniti ono što mi srce svakim otkucajem govori, svakom slikom koju vidim na televiziji sa svakim retkom koji u novinama pročitam”.

Večer su, uz predstavljanje i razgovor o knjigama, svojim nastupom uljepšali članovi HKUD-a  "Hrvatska duvanjska baština" i Glazbena sekcija HKUD-a Fra Jozo Križić iz Roška Polja.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta