Sport     | 25.07.2021. 17:24 |

Nedžad Husić ispisao historiju bh. sporta na Olimpijskim igrama

FENA Saopćenje

TOKIO, 25. jula (FENA) - Na Olimpijskim igrama u Tokiju bh. taekwondoista Nedžad Husić ostvario je najbolji rezultat u historiji naše države, osvajanjem petog mjesta.

U prvoj borbi Husić se borio protiv predstavnika Japana, Suzuki Ricarda, a do pobjede je došao rezultatom 22:2. Bez većih problema bh. predstavnik je dominirao tokom čitavog meča, a zbog razlike od 20 poena nije ni došlo do treće runde.

U drugoj borbi Husić je imao borbu protiv predstavnika Egipta Mahmoud Abow Abdelrahman Waela, koja je završila pobjedom rezultatom 8:7 u posljednjoj sekundi.

U dosta izjednačenom meču predstavnik Egipta je imao vodstvo do posljednje minute kad, zbog jednog kaznenog udarca, Husić dolazi do izjednačenja. U posljednjoj sekundi meča naš predstavnik je udarcem došao do boda i pobjede, a samim tim i plasmana u polufinale.

U polufinalnom meču Husić se sreo sa Uzbekistancem Rashitovom Ulugbekom. Uzbekistanac je brzo došao do visoke prednosti, a tu rundu dodatno je obilježilo sudijsko pregledavanje jednog pogrešno dosuđenog udarca. U drugoj rundi borba je bila nešto izjednačenija, ali je predstavnik Uzbekistana i dalje držao visoku prednost. U trećoj rundi trener bh. tima Haris Husić je tražio provjeru opreme u realnom vremenu, ali to nije promijenilo tok borbe, te je meč na kraju završen visokom pobjedom Ulugbegokoma rezultatom 28:5.

U borbi za bronzanu medalju Husić je imao borbu protiv predstavnika Turske Hakana Recbera, koji je susret otvorio sa 4:0. Ubrzo nakon toga Husić izjednačuje, ali serijom udaraca Recber dolazi do prednosti od 14:5, što je rezultat kojim je završena prva runda. U drugoj i trećoj rundi Husić je bio nešto bolji, ali je prednost iz prve runde bila presudna pa je meč završen pobjedom predstavnika Turske rezultatom 22:13.

Ipak, bez obzira na poraz, 19-godišnji Husić je ispisao historiju bh. sporta obzirom da je to najbolji rezultat BiH, ikada na Olimpijskim igrama.

- Ima malo i sreće, ali više tuge. Malo je falilo da donesem prvu medalju. Meni je poslije polufinalne borbe malo pala koncentracija, od te borbe nisu sve stvari išle kako treba i u repasažu mi je također koncentracija pala. Lagano sam ušao u borbu i tako je bilo. Nisu sudijske odluke utjecale, koliko nekad elektronika zakaže. Ipak, sam sam se doveo u takvu situaciju, nisam trebao dozvoliti da primim te poene - kazao je.

Husić će se spremati za Evropsko prvenstvo do 21 godine na kojem ima pravo nastupa, ali i za Pariz 2024. godine.

Nedžadov otac i trener, Haris Husić bio je razočaran ali smatra da su mnogo naučili iz tog nastupa.

- Moramo se boriti. Nedžad i ja smo sada uočili neke greške na kojima ćemo raditi, nadamo se da ih nećemo ponavljati - kazao je Haris Husić.

Dodaje da, u obje borbe, Nedžad nije bio u elementu.

- Primijetio sam da ga nisu slušale noge, mislim da je sa Turčinom morao puno bolje da radi. Znali smo da ima drugi stil borbe. To nije bilo mjerilo Nedžadovog rada, on je morao puno bolje da se postavi i puno bolji da bude, ali to je sport - kazao je, saopćio je Taekwondo savez Bosne i Hercegovine.

Nedžad Husić zahvalio je svima, koji su ga pratili i bili podrška.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu