Kultura     | 26.07.2021. 08:41 |

Glumački par Avdić želi približiti pozorište djeci iz rubnih općina TK

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 26. jula (FENA) - Mladi glumci Sadika i Ermin Avdić odlučili su da pozorište približe djeci iz rubnih općina Tuzlanskog kantona. Posljednjih godina održavaju časove škole glume za djecu, a ove godine svoje predstave igraju u općinama gdje nikada kulturni događaji tog profila nisu bili dostupni publici.

- Rubne općine TK su zanemarene kada je u pitanju kulturni i umjetnički sadržaj. Sva zbivanja se uglavnom održavaju u velikim centrima i oni, nažalost, nisu podjednako dostupni svim stanovnicima Tuzlanskog kantona - kaže glumica Sadika Avdić.

Pozorišna umjetnost razvija kritičko razmišljanje kod publike, omogućava im da sa različitih aspekata gledaju na probleme i promjene u našem društvu kojima se pozorište često bavi. Pored edukativnog aspekta, pozorište ima i zabavni aspekt koji je ponekad bijeg od stvarnosti.

- Cilj dramskog studija 'Ankata', između ostalog, jeste da svakom djetetu i mladoj osobi približi kulturni i umjetnički sadržaj, bez obzira na geografsko područje u kojem se nalazi. Djeca iz grada i djeca sa sela se ni po čemu ne razlikuju. Imaju jednaku znatiželju za novim stvarima, jednak osjećaj za ljepotu i jednak razum za razlučivanje dobra i zla. Mi, kao građani, smo odgovorni za ono što ćemo im omogućiti ili neomogućiti – izjavila je Avdić.

Za mladi glumački par Avdić je zadovoljstvo raditi sa djecom iz malih sredina. Kako kažu, oni su puni znatiželje, a srca im otvorena za ljepotu i znanja koja pruža dramska umjetnost.

U srijedu će predstavu "Šta se bijeli u gori zelenoj“ po motivima Hasanaginice odigrati pred publikom u Sapni i to u općinskoj sali, jer ova lokalna zajednica nema drugu prostoriju koja bi bila prilagodljiva.

- Ovim aktivnostima smo odlučili da mi dovedemo pozorište u zajednice koje su udaljene od centra, i njihovim stanovnicima omogućimo gledanje predstave - ističe Sadika Avdić.

Najavljuju uskoro i projekt putujućeg pozorišta, gdje će igrati nove predstave za djecu i mlade iz malih sredina.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana