Svijet     | 26.07.2021. 15:20 |

Američki borbeni avioni na vojnoj vježbi na zapadnom Pacifiku

FENA Internet

HONG KONG, 26. jula (FENA) - Američko ratno vazduhoplovstvo ovog mjeseca šalje više od dvadeset lovaca F-22 na vojne vježbe u zapadnom Pacifiku, što je neuobičajeno veliko raspoređivanje mlaznjaka za koje analitičari kažu da upućuju snažnu poruku Kini.

Pacifičke zračne snage na Havajima ove sedmice saopćile su da će se oko 25 aviona F-22 Raptora iz Havajske zračne nacionalne garde i iz zajedničke baze Elmendorf-Richardson na Aljasci rasporediti ovog mjeseca na ostrva Guam i Tinian za operaciju Pacific Iron 2021.

- Nikada nismo imali toliko mnogo Raptorsa raspoređenih zajedno na području operacija Tihog okeana - rekao je za CNN general Ken Wilsbach, zapovjednik Tihookeanskih zračnih snaga.

F-22 su borbeni avioni pete generacije, najnapredniji borbeni avion na svijetu, koji uključuju stelt tehnologije i povezuju ugrađene senzorske sisteme sa vanbrodskim informacionim sistemima kako bi svojim pilotima pružili detaljan prikaz borbenog prostora. Američki F-35 su još jedan primjer.

- Razmještanjem većeg broja aviona F-22 za vježbe šalje se "hitna" poruka Kini u trenutku kada su odnosi napeti oko pacifičkih tačaka "paljenja" poput Tajvana i Južnokineskog mora - rekao je Carl Schuster, analitičar odbrane sa sjedištem na Havajima i bivši direktor operacije u Zajedničkom obavještajnom centru američke pacifičke komande.

- Uobičajeno raspoređivanje F-22 sastoji se od šest do 12 aviona - dodao je.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta