Bosna i Hercegovina     | 26.07.2021. 16:23 |

MVP - Apsolutna je neistina da je Turković zaustavila nabavku vakcina iz Katara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Apsolutna je neistina i zlonamjerna laž, prenesena u pojedinim medijima, da je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković zaustavila nabavku vakcina iz Katara.


Autori takve apsurdne klevete će se suočiti s tužbom kod nadležnog suda. Javnost u Bosni i Hercegovini zna da su ministrica Turković, ali i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, od samog početka pandemije maksimalnim intenzitetom, u skladu s propisima, uključeni u proces nabavke i osiguravanja vakcina protiv koronavirusa. Tvrdnja da je ministrica Turković zaustavila bilo kakvu nabavku može biti samo zlonamjeran pokušaj diskreditacije, očito u interesu onih koji ne žele dobro ovoj zemlji i građanima, a u okviru kampanje koja se vodi protiv BiH.

U proteklim mjesecima ministrica Turković je imala više od 30 zvaničnih sastanaka i telefonskih razgovora s brojnim visokim zvaničnicima iz cijelog svijeta, a u fokusu razgovora je bila distribucija i kupovina vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Sve to su pratile i snažne aktivnosti cijele DKP mreže i drugih zvaničnika MVPBiH.

Između ostalih, razgovarala je s glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a Antonijem Faučijem, ministrima vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Francuske...visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU). Upravo nakon sastanka s evropskim komesarom za upravljanje krizama saopćeno je da će Bosna i Hercegovina u drugoj polovini marta dobiti prvi kontigent vakcina iz mehanizma COVAX, što se i desilo 25. marta 2021. godine. Od ovog datuma su započele redovne isporuke vakcina iz COVAX mehanizma koje i dalje traju.

Istovremeno, nakon brojnih razgovora s ministrom vanjskih poslova Austrije koja je u okviru programa EU4Health bila zadužena za BiH ministrica Turković je obaviještena da će BiH dobiti 214.000 vakcina Pfizer-BioNTech, najviše u regiji te da će prvi kontigent stići 4. maja. Vakcine su stigle i od tada su isporuke redovne.  

Također, o mogućnostima kupovine i nabavke vakcina razgovarala je i s ministrima iz Kraljevine Saudijske Arabije, UAE, Omana, Bahreina, Katara, Hrvatske, Japana... te s direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hansom Klugeom.

Nakon sastanka, Hans Kluge je izjavio „da su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova BiH odigrali ključnu ulogu u COVID-19 diplomatiji vakcina na zapadnom Balkanu“.  

Ovo je za Ministarstvo vanjskih poslova i ministricu važno priznanje za napore koje poduzimaju. Ostvareni su brojni i važni kontakti s ambasadama i drugim predstavnicima iz Poljske, Bugarske, Ruske Federacije, NR Kine, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Austrije, Francuske, Danske, Švedske...

Dolazak više od 1,6 miliona vakcina u BiH potvrda je da su napori institucija BiH, uključujući i MVPBiH dali rezultata. Aktivnosti, u skladu s našim nadležnostima, će biti nastavljene s ciljem nabavke i kupovine većeg broja vakcina.

Očita namjera plasiranja netačnih informacija je pokušaj da se naruše izuzetno dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Države Katar.

Koliko je netačna i apsurdna tvrdnja iznesena u javnosti, najbolje govori činjenica da je Država Katar još prije nekoliko sedmica upravo na inicijativu ministrice Turković za BiH izdvojila finansijska sredstva od blizu milion konvertibilnih maraka za nabavku vakcina, a koja će biti operativna kada se stvore uvjeti za nabavku vakcina na tržištu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.                 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!