Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 12:07 |

Znanstveno-istraživački kamp 'Matinski vis 2021' od 28. jula do 1. augusta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - U okviru projekta “Zagovaranje novih zaštićenih područja i održivog upravljanja prirodom u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK)" od 28. jula do 1. augusta bit će održan znanstveno-istraživački kamp "Matinski vis 2021".

Kamp će na spomenutoj lokaciji (općina Žepče) okupiti oko 30 studenata i profesora biologije iz cijele Bosne i Hercegovine koji će prvi put u povijesti izvršiti inventarizaciju flore i faune na ovom području općine Žepče.

Svi nalazi ovog kampa će biti vrijedan doprinos stručnom obrazloženju za uspostavu zaštićenog područja prirode Matinski vis, navodi Udruženje građana "Fojničani" u saopćenju za javnost.

Organizatori kampa se nadaju da je to tek početak znanstvenog istraživanja Matinskog visa koji je, prema nekim procjenama, stanište više od 20 endemskih biljnih vrsta.

- Budući da sudionice i sudionici kampa dolaze na Matinski vis u srijedu 28. jula, planirano vrijeme za njegovo službeno otvaranje je četvrtak u 9 sati. Ako ne možete uskladiti svoje obveze s ovim terminom slobodno predložite bilo koji drugi i mi ćemo planirane aktivnosti terenskog istraživanja uskladiti s vašom posjetom i susretom sa studentima i profesorima - sugerira se sudionicima.

Znanstveno-istraživački kamp "Matinski vis 2021." se realizira u okviru projekta “Zagovaranje novih zaštićenih područja i održivog upravljanja prirodom u ZDK“ koji ima za cilj doprinijeti povećanju broja i održivosti zaštićenih područja prirode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH.

Iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Evrope, Bosna i Hercegovina s oko tri posto ima najmanji postotak zaštićene teritorije, ne samo u Evropi već i u svjetskim razmjerima.

U svijetu je trenutno zaštićeno 14,87 posto ukupne kopnene i 7,27 posto morske površine Zemlje.

Navedeni postotci su u Evropi mnogo viši, a standard i preporuke Evropske unije su da svaka država treba zaštititi najmanje 10 posto svog teritorija.

Stoga je specifični projekta uspostava novih zaštićenih područja prirode, Matinski vis u općini Žepče i pećine Megara u Općini Maglaj, kao i osnivanje kantonalne javne ustanove koja bi upravljala svim zaštićenim područjima prirode u ZDK.

Projekt realiziraju Udruženje građana Fojničani Maglaj i partneri, Planinarsko društvo „Vis“ Žepče, Sportski i naučno-istraživački klub „Atom“ Zavidovići i Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini, a odobren je u okviru projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz financijsku potporu Švedske, navodi se u saopćenju. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta