Svijet     | 27.07.2021. 11:19 |

SAD i NATO će afganistanskim snagama davati četiri milijarde dolara godišnje

FENA Internet

ISLAMABAD, 27. jula (FENA) - SAD i NATO obećali su da će obezbijediti četiri milijarde dolara godišnje do 2024. godine, kako bi finansirali afganistanske vojne i sigurnosne snage u borbi protiv talibana koji kontinuirano napreduju. SAD tokom posljednjih 20 godina potrošile gotovo 89 milijardi dolara na izgradnju, opremanje i obuku afganistanskih snaga.

Ipak, američke revizorske institucije navode da je nadzor nad trošenjem novca bio loš. Stotine miliona dolara potrošeno je nenamjenski, a korupcija u sigurnosnom sektoru cvjeta sve ove godine, piše AP.

Nadgledanje budućeg finansiranja postat će gotovo nemoguće nakon 31. augusta, kada odlaze posljednje koalicione trupe. 

Gotovo 83 milijarde dolara potrošeno je za izgradnju, opremanje, obuku i održavanje afganistanskih nacionalnih odbrambenih i sigurnosnih snaga, koje uključuju vojsku, policiju i elitne specijalne snage.

Ta brojka pokriva širok spektar. Na primjer, SAD su potrošile gotovo 10 milijardi dolara za vozila i avione. Na gorivo za afganistansku vojsku potrošeno je 3,75 milijardi dolara između 2010. i 2020. godine.

Teško je predvidjeti kako će afganistanska vlada moći plaćati održavanje svoje vojske nakon 2024.

Prema SIGAR-u, (američko tijelo koje nadzire obnovu Afganistana), više od 80 posto budžeta afganistanske vlade plaća SAD i njihovi saveznici.

Ekonomske projekcije koje sugeriraju da bi Kabul mogao podnijeti veći financijski teret bile su ili pogrešne ili znatno pretjerane, rekao je John Sopko, glavni inspektor SIGAR-a.

Stopa rasta za Afganistan trebala je biti 3,4 posto do 2021. godine, ali umjesto toga smanjena je za 2 posto. U posljednjih četiri do sedam godina, Afganistan nije uspijevao dosegnuti ciljeve ekonomskog rasta.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'