Svijet     | 27.07.2021. 14:16 |

Tuniski predsjednik zabranio proteste i obustavio rad državnih institucija

FENA Internet

TUNIS, 27. jula (FENA) - Tuniski predsjednik Kais Saied donio je uredbe kojima se zabranjuju protesti na javnim trgovima i obustavio je rad vladinih tijela nakon što je smijenio premijera Hichama Mechechija i raspustio parlament.

Predsjednik je u ponedjeljak smijenio i ministra odbrane Ibrahima Bartajija i vršiteljicu dužnosti ministra pravde Hasnu Ben Slimane.

Tuniski čelnik rekao je da je predan "odbrani prava i sloboda" i da želi osigurati nezavisnost pravosuđa, piše Al Arabiya.

Jedna od Saijevih uredbi ograničava okupljanja na javnim trgovima na tri osobe i uvodi policijski sat od 19 sati popodne do šest sati ujutro.

Najveća tuniska stranka, umjerena Ennahda, pozvala je u utorak na politički dijalog kako bi zemlju izvukli iz krize nakon što je optužila predsjednika za puč kad je smijenio premijera i suspendovao parlament.

Ennhahda je, u međuvremenu, izdala upute svojim pristalicama preko stranačkih ogranaka da ne nastavljaju proteste ispred parlamenta i da izbjegavaju proteste, što je ukinulo raniji poziv čelnika Racheda Ghannouchija da izađu na ulice, prenosi Arab News.

Iako su neki viši članovi stranke željeli zadržati  prisustvo na ulicama, njeni čelnici odlučili su izbjeći daljnju eskalaciju i omogućiti period smirenja, izjavila su ranije u utorak dvojica zvaničnika Ennahde.

Prostor ispred zgrade parlamenta, mjesto u kojem su se u ponedjeljak sukobili stotine pristalica Ennahde i predsjednika Kaisa Saieda, u utorak ujutro bilo je prazno. Ennahdine pristalice napustile su parlament u ponedjeljak navečer i nisu se vratile.

U međuvremenu je Evropska unija u utorak pozvala na brzo vraćanje na političku stabilnost u Tunisu nakon što je zemlja upala u previranja nakon predsjednikovog svrgavanja premijera.

- Evropska unija s najvećom pažnjom prati zbivanja u Tunisu - rekao je komesar za vanjsku politiku EU Josep Borrell u izjavi, javlja Irish Times.

- Pozivamo na što bržu obnovu institucionalne stabilnosti, a posebno na nastavak parlamentarne aktivnosti, poštivanje temeljnih prava i suzdržavanje od svih oblika nasilja - kazao je on.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu