Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 14:47 |

Izetbegović: Malo prežestoka reakcija koja će s vremenom da se smiri (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović je, nakon što je otkazana sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta, izjavio novinarima da ne treba dolijevati ulje na vatru, da treba pustiti da se stvari smire.

- Visoki predstavnik će ostati, bonska ovlast će ostati, institucije će ponovo proraditi, što prije to bolje. Nadam se da ćemo u budućnosti, nakon svih iskustava raznovrsnih u proteklim decenijama, svi biti pametniji, odmjereniji, jedni druge bolje razumjeti, uraditi neke stvari sami, ne čekati da nam se one nameću, postupno napraviti zemlju u kojoj ne treba visoki predstavnik - naveo je Izetbegović.

Dakle, dodao je, doći u situaciju da možemo sami, odgovorno i valjano voditi ovu zemlju.

Govoreći o održavanju sjednice Doma naroda, zakazane za 29. juli, kazao je da je Kolegij Predstavničkog doma državnog parlamenta odgodio sjednicu, te da će biti danas na vezi sa kabinetima ostala dva člana Kolegija Doma naroda Nikole Špirića i Dragana Čovića.

- Pretpostavljam da ćemo i mi odgoditi sjednicu, jer srpski predstavnici vjerovatno neće doći, tako da ne pravimo troškove. Ali vidjet ćemo još šta su njihove namjere - kazao je Izetbegović.

Na pitanje šta očekuje nakon što Christian Schmidt preuzme funkciju visokog predstavnika, Izetbegović je kazao da, koliko ga on zna, Schmidt je jedan veoma smiren i veoma uporan čovjek, „i ne bih rekao da će ga ovo nešto posebno zbuniti“.

- Jedna malo prežestoka reakcija koja će da se s vremenom smiri. Nije nam prvi put da se nađemo u ovakvim situacijama. Svaki put se smirila - kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje kako očekuje da će stvari funkcionirati u Predsjedništvu BiH nakon odluke dužnosnika iz RS-a da ne rade u institucijama BiH, Izetbegović je odgovorio da ta institucija u nekim stvarima može funkcionisati, te da postoje stvari gdje treba konsenzus, „ali u mnogo pitanja ono može da funkcioniše i bez Milorada Dodika“.

Upitan ima li indicija da se lideri stranaka sastanu i razgovaraju o budućnosti BiH, kazao je da će se sastati, te da nije prvi put „da imamo ovakve krize“.

- Mislim da je sada rano. Sada imamo jedno upalno stanje, jednu nervozu, jedno emotivno stanje, pustimo da se stvari smire - kazao je predsjednik SDA.

Dodao je da političari, ako su odgovorni, moraju polako usklađivati odnose u BiH, a „krize su neizbježna stvar“.

Nadam se, naveo je on, da nećemo doći do neke duboke, teške krize.

Na pitanje da li je nametanje zakona koji je proglasio Valentin Inzko „vruć krompir“ za budućeg visokog predstavnika, Izetbegović je odgovorio da je bilo otpora, „dio međunarodne zajednice nije bio za to, bilo je pritisaka na Inzka da to ne uradi“.

- Ali ja mislim da se jednostavno te stvari moraju uraditi. Nismo mi imali snage, prije svega srpski predstavnici, da uradimo sami ovu stvar. Pokušavali smo par puta. Ona se mora uraditi. BiH ne može naprijed, ne može  biti civilizirana zemlja sa tako retrogradnim odnosima - naveo je Izetbegović.

Upitan da prokomentira odluku o razrješenju Gordane Tadić sa funkcije glavne tužiteljice, rekao je da je ona uradila neke stvari u dodjeljivanju predmeta.

- Ono na što sam ja imao primjedbu i što je bjelodano jasno, jeste da se to Tužilaštvo bavilo skoro isključivo i da je imalo odlučnost skoro isključivo u odnosu na Bošnjake i to posebno na one iz SDA. Nezamisliva je stvar da se ovo što se radilo Mehmedagiću ili Novaliću ili Cikotiću, radi srpskim predstavnicima. To je nezamisliva stvar. Tužilaštvo koje je vodila Gordana Tadić će bavilo isključivo Bošnjacima i to s fokusom na Bošnjake iz SDA - kazao je Izetbegović te doda da je to, po njemu, neprihvatljivo.

Pogledajte https://fena.ba/video/6255

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Zr5eBR68cz-LX9_xPErAHl8wzD4S5RNN?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo