Svijet     | 27.07.2021. 15:25 |

Britanija ublažila pravila karantina

FENA Internet

LONDON, 27. jula (FENA) - Britanska vlada ublažila je pravila karantina radi suzbijanja koronavirusa za neke radnike u ključnim sektorima, među kojima su zatvorski čuvari, veterinari i komunalne radnike, u pokušaju da ublaži manjak osoblja koji ugrožava neke sektore ekonomije.

Gotovo 26 miliona Britanaca „skinulo“ je telefonsku aplikaciju koja im poručuje da se samoizoliraju na deset dana ukoliko su stupili u kontakt s pozitivnim na COVID-19. Dok Britanija bilježi desetke hiljada novozaraženih od virusa svakoga dana, akutni manjak osoblja u restoranima i ostalim uslužnim i poslovnim djelatnostima doveo je do nestašice nekih roba.

Vlada je saopćila prošle sedmice da bi osoblje u prehrambenoj industriji, saobraćajnom sektoru i vatrogasci mogli da se svakodnevno podvrgavaju testovima umjesto da budu samoizolaciji.  Navodi se da je proširila taj sistem na još radnika, među kojima su komunalni radnici, zaposlenu u zatvorima, veterinari, skupljači poreza i radnici u vojnoj industriji.

Vlada je saopćila da će još 2.000 lokacija biti uspostavljeno kako bi udovoljile pojačanim zahtjevima za dnevnim testiranjima na koronavirus.

Jedna od osoba koja je „skinula“ aplikaciju je premijer Boris Johnson, koji je morao da se samoizolira nakon što je britanski ministar zdravstva pozitivan na koronavirus.

Johnson je prekinuo desetomjesečni boravak u izolaciji u ponedjeljak u ponoć, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta