Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 15:39 |

BPK - Usvojiti sadržajniju i bolju deklaraciju povodom odluke visokog predstavnika

FENA Fedzad Forto

GORAŽDE, 27. jula (FENA) - Klub zastupnika SDA u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona Goražde nije prihvatio prijedlog zastupnice Edite Velić da se usvoji deklaracija povodom donošenja odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, jer smatra da je u pitanju bilo klasično politikanstvo i skupljanje jeftinih političkih poena.

Predsjedavajući Kluba SDA u Skupštini BPK Adis Agović također naglašava da sam tekst deklaracije nije dobar, a da su prekršene sve poslovničke procedure kada je u pitanju predlaganje dnevnog reda.

Kako je istaknuo, Klub SDA zajedno s koalicionim partnerima, od donošenja odluke visokog predstavnika Valentina Inzka radi na tekstu deklaracije utemeljenom na toj odluci, koji će biti dat na usvajanje na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine BPK.

Agić dalje kaže da je taj tekst deklaracije puno sadržajniji i bolji od prijedloga poslanice Velić, za koji kaže da je štur i nedorečen.

Predsjedavajući Kluba Stranke za BiH Damir Žuga kaže da je zastupnica Velić danas došla na sjednicu i dostavila materijal, a da ga niko nije vidio prije toga.

- Predsjedavajuća Skupštine Aida Sirbubalo je rekla da je to dobra osnova i da se stavi u proceduru za narednu sjednicu, ali je zastupnica Velić insistirala da bude danas - rekao je Žuga, ocijenivši tu inicijativu polovičnom i nedefinisanom.

Zato je Klub Stranke za BiH bio suzdržan, vjerujući da bi se danas obje inicijative mogle objediniti i usvojiti.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Sirbubalo je rekla da su u toku rasprave o dnevnom redu dobili materijal Edite Velić i nije bilo vremena da se on prouči.

- Zbog ozbiljnosti teme rekla sam da to ostavimo za narednu sjednicu, da dopunimo i usvojimo deklaraciju - kazala je Sirbubalo, ocijenivši današnja dešavanja kao čist populizam i vrijeđanje Skupštine.

Kazala je da je Klub zastupnika Demokratske fronte, kojem pripada, bio suzdržan, a najavila je da bi možda već danas mogla biti održana vanredna sjednica na kojoj će deklaracija biti usvojena.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'