Svijet     | 27.07.2021. 16:23 |

HRW optužio Izrael za ratne zločine tokom sukoba u Gazi

FENA Internet

JERUSALEM, 27. jula (FENA) - Human Rights Watch (HRW) optužio je danas izraelsku vojsku da je izvodila napade koji su „očigledno prerasli u ratne zločine“ tokom 11-dnevnog rata protiv palestinske oružane grupe Hamas.

Međunarodna organizacija za ljudska prava objavila je svoje zaključke nakon istrage tri izraelska zračna udara u kojima su ubijena 62 palestinska civila. Dodaja se da „nije bilo nikakvih evidentnih vojnih meta na lokaciji“ u kojoj se desio napad.

U izvještaju se također optužuju palestinski militanti za očigledne ratne zločine ispaljivanjem više od 4.000 nenavođenih raketa i minobacačkih granata na naseljene izraelske centre. Takvi napadi, navodi HRW, krše zabranu namjernih i neselektivnih napada na civile.

Izvještaj je ipak usmjeren na izraelske akcije u borbama. 

HRW je saopćio da će objaviti poseban izvještaj o akcijama Hamasa i ostalih palestinskih oružanih grupa u Gazi.

- Izraelske snage izvele su napade u Gazi, koji su razorili kompletne porodice, bez očiglednih vojnih meta u blizini - izjavio je zvaničnik HRW Gerry Simpson.         

Kazao je da je izraelska „uporna nespremnost da ozbiljno istraži navodne ratne zločine, udružena s palestinskom raketnom vatrom po izraelskim regijama gdje žive civili, naglašavaju značaj aktuelne istrage akcija obje strane koju provodi Međunarodni krivični sud.

Rat je izbio 10. maja nakon što je Hamas ispalio rakete u pravcu Jerusalema kako bi podržao palestinske proteste protiv izraelskog snažnog policijskog prisustva kod džamije Al-Aqse, izgrađene na lokaciji podjednako svetoj za Jevreje i muslimane. Hamas je tokom sukoba ispalio više od 4.000 raketa i minobacačkih granata u pravcu Izraela, dok je Izrael saopćio da je pogodio više od 1.000 meta povezanih s naoružanim Palestincima iz Gaze.

Ukupno su 254 osobe ubijene u Gazi, među kojima najmanje 67 djece i 39 žena, sudeći po brojkama ministarstva zdravstva u Gazi. Hamas je saopćio da je 80 njegovih pripadnika ubijeno, dok Izrael tvrdi da je ta cifra mnogo viša. Dvanaest civila, među kojima dvoje djece, ubijeno je u Izraelu, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo