Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 16:59 |

Sjećanje na heroje odbrane Sarajeva i BiH Envera Šehovića i braću Panjeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u haremu Ali-pašine džamije i na Spomen-obilježju "Jezera", predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić odali su počast komandantu Prve slavne–111. viteške brigade Enveru Šehoviću i njegovim saborcima - braći Zahidu i Esadu Panjeti koji su, na današnji dan, prije 28 godina, herojski poginuli braneći Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

I ove godine će se njihovi saborci i građani Sarajeva sjetiti heroja koji su vječno zadužili ovaj grad i državu, jer su izvojevali najvažnije bitke u odbrani grada te u jednoj od njih i ugradili svoje živote u slobodu BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Enver Šehović rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u općini Foča, gdje je završio osnovnu školu. U Sarajevu je završio Srednju vojnu školu kopnene vojske, a u Beogradu Vojnu akademiju. Po završetku Akademije, vratio se u Sarajevo, gdje je u kasarni "Maršal Tito" radio kao poručnik na obuci novih pitomaca bivše JNA. Nakon prvih napada na Sarajevo, Šehović napušta JNA i priključuje se Teritorijalnoj odbrani (TO) naše zemlje. 

Jedan od njegovih prvih ratnih zadataka bila je blokada kasarne u kojoj je do agresije radio. Agresor je planirao da napadom iz pravca Grbavice i Pofalića, uz pomoć oklopnjaka iz "Maršalke" presiječe grad linijom Vogošća - Žuč - Pofalići - kasarna - Grbavica.

U akciji kodnog naziva "Grom", koju danas poznajemo kao Pofalićka bitka, snage TO uz pomoć dobrovoljaca građana, 16. maja 1992. su počeli jednu od najvažnijih taktičkih bitaka u odbrani grada. Skoro pa neorganizirani, a i slabo naoružani, ipak uspijevaju osloboditi Pofaliće i dobiti ključnu bitku u odbrani grada, navodi se u saopćenju. 

Kako se nadalje navodi, branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu.

Bila je to bitka kojom su potvrđeni rezultati Pofalićke bitke, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

Nakon osvajanja Orlića, zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle je srpska vojska svakodnevno, najvećim kalibrima, ubijala Sarajevo koje su 1.425 dana držali pod opsadom.

Enver Šehović poginuo je 27. jula 1993., tačno 40 dana nakon pogibije još jednog heroja odbrane Sarajeva - Safeta Zajke, komandujući odbranom Golog brda. 

Prva slavna–111. viteška brigada postat će jedna od najuspješnijih brigada i na ratištu van Sarajeva.

Među borcima Prve slavne i Druge viteške brigade koje su osvajale i odbranile Žuč bio je najveći broj dobitnika ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” u Armiji RBiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!