Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 17:01 |

BH UK Network pozdravlja odluku visokog predstavnika  

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Odluku visokog predstavnik Valentina Inzka o nametanju zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca danas je pozdravio i BH UK Network.

- Kao krovna organizacija bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji, BH UK Network već više od dvije i po decenije pruža psihološku i praktičnu pomoć našim građanima na Ostrvu koji su preživjeli genocid. Znamo da je negiranje posljednja faza genocida u kojoj počinioci i njihovi nasljednici i simpatizeri negiraju da se desio bilo kakav zločin, uništavaju evidenciju i vrijeđaju svjedoke - navodi se u saopćenju ove organizacije. 

Dodaje se da godinama lobiraju da se zabrani negiranje genocida, te se nadaju da će donošenjem ovog zakona o negiranju prestati ponižavanje žrtava i njihovih najmilijih. 

Predsjednik BH UK Networka Zaim Pašić je uime građana BiH u Velikoj Britaniji zahvalio Valentinu Inzku, "koji je sa kašnjenjem donio ispravnu odluku".

- Drago mi je da su Velika Britanija i mnoge države kroz svoje institucije prepoznale dešavanja tokom agresije na BiH kao genocid - naveo je on. 

Dodao je da je uz pomoć organizacije “Remembering Srebrenica“ na čijem se čelu nalaze Lord Bourne od Aberystwyta i Dr Waqar Azmi OBE i uz podršku ključnih osoba iz britanske vlade, sjećanje na Srebrenicu oživljeno.

- Zahvaljujući Remembering Srebrenica, mnoge ratne priče su ispričane, bol i jecaj majki Srebrenice se čuo širom svijeta - navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo