Svijet     | 27.07.2021. 16:36 |

Libija - Vođa milicije Al-Kani ubijen u Bengaziju

FENA Internet

TRIPOLI, 27. jula (FENA) - Mohammed al-Kani, vođa milicije Al-Kani, navodno je ubijen u utorak pružajući otpor sigurnosnim snagama koje su ga uhapsile u kući u Bengaziju, javljaju libijski mediji.

Radi se o miliciji koja podržava lidera nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalifu Haftara, prenosi Anadolija. 

Nekoliko medija, uključujući tv kanal Al-Ahrar, objavilo je da je Al-Kani, koji je tražen zbog učešća u masovnim ubistvima u gradu Tarhuna, ubijen na području Bouatnija u Bengaziju.

Jedan tv kanal naveo je da je Al-Kanija ubila milicija "Tarik bin Zijad", povezana s Haftarovim snagama, nakon što je pretresla njegovu rezidenciju.

Objavili su snimke iz Tarhuna na kojim se vidi da desetine ljudi slave ubistvo Al-Kanija.

U novembru 2020. američko Ministarstvo finansija najavilo je izricanje sankcija miliciji Al-Kani i njenom vođi zbog ubijanja civila, čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama u Tarhuni, kao i mučenja i raseljavanja hiljada drugih.

Nakon poraza Haftarovih snaga u zapadnim područjima Libije, libijska vlada pronašla je najmanje 300 tijela u masovnim grobnicama u Tarhuni i južno od Tripolija.

U februaru je Libijski forum za politički dijalog pod vodstvom UN-a glasanjem izabrao privremenu vlasti u Libiji. Mohammed al-Menfi je izabran za šefa tročlanog Predsjedničkog vijeća Libije, a Abdul Hamid Dbeibeh za šefa Vlade nacionalnog jedinstva.

Libijci se nadaju da će nova Vlada okončati višegodišnji građanski rat koji je zahvatio zemlju 2011. godine nakon svrgavanja i ubijanja bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'