Bosna i Hercegovina     | 30.07.2021. 08:21 |

Huseinagić: ZDK će revakcinisati građane koji su prvu dozu dobili u inostranstvu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. jula (FENA) - Zeničko-dobojski kanton će naredne sedmice početi masovniju vakcinaciju stanovništva tog kantona, a priliku da obave revakcinaciju dobit će i svi oni koji su prvu dozu vakcine primili u drugim zemljama - najavio je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Senad Huseinagić.

-I dalje su prioritet starije osobe, ali počet ćemo s vakcinacijom i mlađih osoba. Nemamo tačnu evidenciju koliko je naših građana dobilo jednu ili obje vakcine u inostranstvu, najviše u Srbiji, ali računamo da se radi o brojci oko 5.000. Neke su firme, poput 'ArcelorMittala' Zenica, organizirale i prijevoz za svoje radnike koji su se vakcinisali u Srbiji. Svi su oni dobili poziv da se prijave u svoje domove zdravlja te da se evidentiraju, ali nemamo podatak koliko ih se i prijavilo. Sada će i oni dobiti priliku da revakcinaciju obave u našem kantonu i u svojim domovima zdravlja - ističe Huseinagić.

Vlada ZDK usvojila je ove sedmice i izmijenjeni Plan vakcinisanja ZDK-a, a početkom sedmice stiglo je i 20.000 vakcina, koje su i distribuirane domovima zdravlja.

-To je do sada i najveća količina vakcina koju smo dobili. Dobili smo i određene količine Pfizera, za revakcinaciju, Astra Zenece i Sinofarma. Do sada smo s obje doze vakcinisali više od 15.000, a 25.000 naših građana dobilo je barem jednu dozu vakcine. Očekujemo da ćemo do kraja augusta dobiti još oko 100.000 doza vakcina pa je vrlo važno da se građani odazovu i prime vakcinu - kaže Huseinagić.

S obzirom da su serološka istraživanja pokazala kako je oko 150.000 građana tog kantona imalo imunitet, računa se da će već i s tim količinama, ZDK postići oko 60 posto kolektivnog imuniteta.

-Naša istraživanja, iz februara ove godine, pokazala su da bi se vakcinisalo 49,5 posto stanovništva, 15 posto ih je bilo neodlučno, a ostali su se izjasnili da ne bi primili vakcinu - kaže Huseinagić.

ZDK je, što predviđa i izmijenjeni Plan vakcinacije Fedracije Bosne i Hercegovine, već obavio vakcinaciju novinara, policije te počeo vakcinaciju prosvjetnih radnika. Računa se da će do početka nove školske godine biti vakcinisani svi prosvjetni radnici, koji žele primiti vakcinu.

Što se tiče naplate potvrda o vakcinaciji, Huseinagić ističe kako ne zna kakve potvrde izdaje Dom zdravlja Zenica, ali da INZ vakcinisanim osobama izdaje te naplaćuje Međunarodni vakcinalni pasoš, koji je ispisan na tri strana jezika te je kao takav validan dokument za putovanje u inostranstvo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo