Stranačke aktivnosti     | 27.07.2021. 19:56 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Vučić može razgovarati samo sa Državom BiH!

U svom komentaru na Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je donio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inckao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako je važno da se sa Bošnjacima grade prijateljski i bratski odnosi. On je dalje naveo da nametanje bilo kakvih odluka spolja nikada dobro ne može donijeti, te kako je atmosfera najuzavrelija od potpisivanja Dejtona.

Predsjednik Srbije može samo razgovarati s građanima svoje zemlje kojima je odgovaran, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, kao predsjednik strane zemlje, može razgovarati isključivo sa Državom Bosnom i Hercegovinom.  Situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina nije splet slučajnih okolnosti, nego rezultat agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida koji su, prema presudama međunarodnih i domaćih sudova, počinile Vojska i Policija Republike Srpske. Srbija je prva država u istoriji koja je prekršila Konvenciju o genocidu, jer kako je presuđeno, nije učinila ništa da ga spriječi. Ako Srbija nije učinila ništa da spriječi genocid, to znači da je mogla a nije. Pitanje na koje treba da odgovori gospodin Vučić jeste, ko je odgovoran za to i šta će Srbija uraditi po tom pitanju?

Situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina i negiranje genocida od strane, kako počinitelja tako i onih koji ih podržavaju, nije samo pitanje Bošnjaka i Srba, kako Vučić želi predstaviti. To je pitanje koje se tiče svih građana Bosne i Hercegovine, kao i Evrope i svijeta. Genocid u Srebrenici su osudile sve civilizovane zemlje i krajnje je vrijeme da se i Srbija priključi toj osudi i povuče konkretne poteze. To je prvi korak i preduslov da bi počeli bilo kakvi ozbiljni razgovori o istinskom pomirenju i boljoj saradnji dvije države.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo