Svijet     | 28.07.2021. 07:38 |

Kanadski graničari najavili štrajk uoči ponovnog otvaranja za američke turiste

FENA Internet

VANCOUVER, 28. jula  (FENA) - Kanadski graničari i carinici izglasali su u utorak odluku o stupanju u štrajk samo nekoliko dana prije nego što će potpuno vakcinisanim američkim turistima i stalnim stanovnicima biti dopušten ulazak  u Kanadu, rekli su sindikati koji predstavljaju radnike, što bi moglo izazvati smetnje i naštetiti poslovanju koje izlazi iz ekonomskog pada uslijed pandemije.

Štrajk bi usporio komercijalni promet na kopnenoj granici, rekli su sindikati, te usporio  međunarodnu poštu i naplatu carina i poreza. No, glasnogovornik Kanadske agencije za granične službe (CBSA) rekao je da je 90 posto  službenika graničnih službi na prvoj liniji identificirano kao "bitni" pa će nastaviti raditi u slučaju štrajka, prenosi Reuters.

Prošle je sedmice  Kanada objavila da od 9. augusta otvara granice za  vakcinisane  Amerikanace, a  od 7. septembra za potpuno vakcinisane međunarodne putnike.

Granica je zatvorena za nebitna putovanja više od 16 mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Kanadski savez javnih službi (PSAC) i Carinska i imigracijska unija (CIU) naveli su u zajedničkom saopćenju  da bi štrajk mogao započeti 6. augusta nakon što je 8.500 članova glasalo za obustavu rada. Pregovori o ugovorima  su u zastoju od decembra 2020., rekli su sindikati.

Prije pandemije, turizam je bio peta najveća industrija u Kanadi, pridonoseći BDP-u 83,4 milijarde USD i pružajući jedno od deset radnih mjesta, prema Kanadskom udruženju turističke industrije.

Predsjednik CIU-a Mark Weber rekao je za Reuters da sindikat nije planirao da se štrajk poklopi s ponovnim otvaranjem američke granice, ističući da su sindikati započeli  glasanje "prije nego što smo uopće znali koji dan će se granice otvoriti".

Weber se nada da će se moći dogovoriti sa saveznom vladom bez štrajka. Njihovi zahtjevi uključuju veću platu, mogućnost nošenja oružja u područjima poput zračnih luka i rješavanje problema s "otrovnim" radnim mjestima, rekao je.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo