Bosna i Hercegovina     | 28.07.2021. 09:28 |

U KS 13 novozaraženih, deset oporavljenih i bez preminulih od koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 668 osoba potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se deset sugrađana.

U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica infekcije ovim virusom.

Trenutno su na bolničkom liječenju 44 pacijenta, od kojih 23 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 23 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 21. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 92 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 725 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.897 osoba zaraženih koronavirusom i 51.517 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21.

- Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe -  savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih su  dva transportovana na bolničko liječenje na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 283 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 150 poziva, a obavljena su 53 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 2.769 doza vakcina.

Prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, za danas je planiran nastavak vakcinacije  građana Kantona Sarajevo, koji se mole da poštuju ranije određene termine svoje imunizacije.

A danas počinje i vakcinacija uposlenika zaposlenih u oblasti obrazovanja.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana