Bosna i Hercegovina     | 28.07.2021. 13:24 |

Krug 99: Srpski narod u BiH talac jedne promašene ekspanzionističke politike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nakon Inzkove odluke o zabrani i sankcionisanju negiranja genocida, u kojem upozorava  kako se "ne smije nasjedati na 'kukavičije jaje' velikodržavne političke osionosti".

- Izjavama, u kojima Aleksandar Vučić  tvrdi da, u atmosferi najtežoj u BiH od okončanja rata, a povodom Inzkovih, kako kaže, nametnutih i oktroisanih odluka, će izaći s 'konkretnim predlozima kako da razgovaramo u budućnosti s Bošnjacima', u pokušaju da 'izgradimo s njima bratske odnose', predsjednik Srbije ponavlja i razotkriva političku strategiju i taktiku 'srpskog sveta' - upozoravaju iz Kruga 99.

Istovremeno ističu kako nema ni nagovještaja razgovora s predstavnicima institucija političkog naroda suverenih država, savremenih nacija, Srbije i Bosne i Hercegovine, već s etničkim (u njegovom rječniku nacionalnim) grupama i njihovim imaginarnim zastupnicima.

- I ovom prilikom takva praksa je naglašena posebno ne bi li se dalje urušavao internacionalni pravni i moralni poredak i neutralizirale konsekvence izrečenih presuda sudišta ustanovljenog odlukama Ujedinjenih nacija za genocid. Jer bi to značilo i prihvatanje odgovornosti za saučestvovanje u udruženim zločinačkim poduhvatima i ne spriječavanja genocida, podjednako koliko i obavezu i odgovornost na otklanjanju institucionalnih, moralnih i političkih posljedica u Bosni i Hercegovini nastalih kao rezultat tih strašnih zločina protiv BiH - navodi se u saopćenju.

Krug 99 smatra kako bi prihvatanje takvog poziva značilo nasjesti na kukavičije jaje velikodržavne političke osionosti i simbolički postupak koji dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Licemjerna briga za bosanske Srbe na čija se leđa iz Srbije svaljuje sva odgovornost za bosanske ratne strahote, bit će pročitana tek kada se prihvati notorna istina - da bez memorandumske, velikosrbijanske prekompozicije Jugoslavije nikada do njih ne bi ni došlo - ističu u Krugu 99. 

Usto napominju kako je i sam srpski narod u BiH talac jedne promašene ekspanzionističke politike koja je doživjela moralnu kapitulaciju u čitavom svijetu.

- Zaluđenost i opijenost političkih elita u entitetu Republika Srpska, predvođenih očito patolološkim, destruktivnim i mentalno nestabilnim vođom, rezultira tim da se patopolitičkim procesima ne nazire kraj. Čak ni u suočenju s činjenicama da je i sam srpski narod u BiH talac jedne promašene ekspanzionističke politike koja je doživjela moralnu kapitulaciju u čitavom svijetu. Ipak, poslije svake autokracije i diktature u srpskom narodu rasle su i snage liberalizma čija će pojava, nadamo se, označiti i okretanje ka modernom demokratskom svijetu, građanskom društvu, miru i vrijednostima liberalne demokracije - navodi se u reagiranju Kruga 99.

Iz ove asocijacije podsjećaju kako Inzko nije nametnuo Zakon o negiranju genocida kao izraz lične volje, već internacionalnog poretka i vrijednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

- To  je istovremeno i garancija da mir u BiH neće ovisiti samo od instrumentalizacije ovog čina u funkciji velikodržavnih aspiracija, već i kao obaveza Vijeća sigurnosti UN-a koji je i ustanovio Tribunal za bivšu Jugoslaviju i izrekao presude pred sudijama iz čitavog svijeta - navodi se.

Bosanski politički narod, kako se nadalje navodi, treba da se probudi iz opsjena etnonacionalizma i etnokratije i prihvati da bude dio modernog demokratskog svijeta Zapada.

- Političke mantre 19. stoljeća treba konačno ostaviti u prošlosti. Samo tako ni jedan bosanski čovjek neće hodati pognute glave, dok drugi narodi napreduju, raduju se, razvijaju i rastu - poručili su iz Kruga 99.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo