Svijet     | 28.07.2021. 13:33 |

Američki istraživači: Kina proširuje svoje nuklearne kapacitete

FENA Internet

HONG KONG, 28. jula (FENA) - Kina gradi drugo polje raketnih silosa u svojim zapadnim pustinjama, prema novoj studiji, za koju istraživači kažu da signalizira potencijalno širenje svojih nuklearnih kapaciteta i dovodi u pitanje posvećenost Pekinga strategiji "minimalnog odvraćanja", javlja CNN.

Ova raketna baza identificirana je putem satelitskih snimaka u kineskoj regiji Xinjiang i mogla bi na kraju uključivati 110 silosa, navodi se u izvještaju koje je u ponedjeljak objavila Federacija američkih naučnika (FAS).

To je drugo polje silosa koje su ovog mjeseca otkrili istraživači, dodajući 120 silosa koji su u izgradnji u susjednoj provinciji Gansu, kako je to detaljno opisao "James Martin Centar za neširenje nuklearnog naoružanja".

Dvije lokacije zajedno označavaju "najznačajnije širenje kineskih nuklearnih kapaciteta ikad", navodi se u izvješću FAS-a.

Ranije su neki kineski mediji odbacili izvještaje o raketnom silosnom polju u Gansuu, rekavši da se radi o vjetroelektrani, ali tu tvrdnju nije potvrdio Peking.

Adam Ni, direktor Kineskog političkog centra sa sjedištem u Canberri, rekao je da je otkriće polja silosa "prilično uvjerljiv dokaz o namjeri Kine da značajno proširi svoje nuklearne kapacitete - brže nego što su mnogi analitičari do sada predviđali".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta