Bosna i Hercegovina     | 28.07.2021. 14:29 |

Grad Sarajevo vraća svoje statutarno sjedište i vlasništvo na zgradi DPO

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici Odluku o stavljanu van snage Odluke o ustupanju korištenja upravnog prostora objekta DPO na Parlament Federacije BiH, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Predlagači usvojene Odluke su bili gradski vijećnici Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i njegovi zamjenici gradski vijećnici Dragan Stevanović i Mirela Džehverović.

Usvajanjem ove odluke stavljena je, kako se navodi u saopćenju, van snage štetna Odluka većine ranijeg saziva Gradskog vijeća i gradonačelnika Abdulaha Skake iz 2019. godine kojom je prostor upravne zgrade DPO na Skenderiji i statutarno sjedište Grada bez naknade i refundacije ustupio Parlamentu FBIH i tako ostavio Grad bez statutarnog sjedišta i vrijedne imovine na koju Grad polaže pravo i bez ikakve obaveze Parlamenta FBiH da Gradu refundira višemilionska sredstva uložena u objekat DPO.

 - Stavljanjem van snage ove štetne Odluke većina novog saziva Gradskog vijeća je ispunila svoju obavezu da kao gradski vijećnici brinu o imovini i imovinskim interesima Grada, da poštuju Statut Grada na čije poštivanje su i položili zakletvu, a koji definira da je statutarno sjedište Grada u zgradi DPO, ul. Hamdije Kreševljakovica 3. Isto tako, stupanjem na snagu usvojene Odluke započet će faktičko vraćanje preseljenog dijela gradske administracije u svoje statutarno sjedište koja se sada nalazi na tri lokacije, te će tako gradska administracija postati funkcionalna, efikasna i  ekonomična. Usvajanjem Odluke u Grad Sarajevo se, isto tako, vraća vladavina prava, obaveza poštivanja Statuta, zakona i domaćinski odnos rukovodstva prema interesima Grada - navodi se u saopćenju.

Grad Sarajevo raspolaže svom potrebnom dokumentacijom da ujedno može da započne i proces uknjižbe prava vlasništva na objektu DPO na Skenderiji čime će Grad Sarajevo, kao glavni grad države Bosne i Hercegovine prvi put nakon rata steći svoje pravo vlasništva na nekretnini, obzirom da je osnivanjem Kantona Sarajevo Grad Sarajevo ostao u cijelosti bez svoje imovine, javnih preduzeća čiji je bio osnivač i vlasnik prije rata kao i nadležnosti.

U nastavku zasjedanja usvojena je Odluka o usvajanju Regulacionog plana „Zabrđe“ sa Odlukom o provođenju Regulacionog plana „Zabrđe“, te Odluka o davanju saglasnosti za donošenje Odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve.

Gradski vijećnici su primili k znanju Informaciju o realizaciji projekta sanacije, restauracije i kolorističke obnove fasada za 2020. godinu, Informaciju o provođenju Plana djelovanja za mlade grada Sarajeva za period 01.01.2020. – 01.06.2021. godine i  Informaciju o realizaciji vijećničkih pitanja i inicijativa za tekuću godinu.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo